ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέδιο δήλωσης για ελάφρυνση χρέους από Κομισιόν και ΕΚΤ

Σχέδιο δήλωσης για ελάφρυνση χρέους, στο ενδεχόμενο συμφωνίας, επεξεργάζονται Κομισιόν και ΕΚΤ σύμφωνα με την Καθημερινή. Πρόκειται για ανανέωση της δήλωσης για την ελάφρυνση του χρέους που είχε κερδίσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 όταν υπουργός ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας.

 

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο το σενάριο που εξετάζεται και είναι το πιο πιθανό αυτή την στιγμή είναι να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των μελών της Ευρωζώνης την προσεχή Πέμπτη το βράδυ μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που είναι προγραμματισμένη εκείνη την ημέρα και έχει πολύ βαριά ατζέντα.

Συγχρόνως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες θα γίνει μόνο αν οι εκροές αυξηθούν επικίνδυνα τις επόμενες μέρες.

Σημειώνεται ότι λίγες ώρες πριν το Eurogroup του Λουξεμβούργου, τα μεγαλύτερα αγκάθια παραμένουν ο ΦΠΑ και το ασφαλιστικό, ενώ οι δανειστές φέρονται διατεθειμένοι αν υπάρξει συμφωνία σε αυτά να αφήσουν στην άκρη τα εργασιακά. 

Σημειώνεται ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφωνούν με το Μαξίμου ότι συμφωνία θα υπάρξει σε επίπεδων πολιτικών αποφάσεων και όχι σε τεχνικό επίπεδο. 

Διαβάστε επίσης:

 Λαγκάρντ: Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος