ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε «ψυχροπολεμικό» σκηνικό πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια – Θρίλερ με τις παράλληλες διαβουλεύσεις.

Ωστόσο, από τις Βρυξέλλες διαμηνύουν πως παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις εκεί, για λόγους οικονομίας χρόνου και πρακτικούς, θα ξεκινήσουν και ανάλογες διαδικασίες και στην Αθήνα.

Μάλιστα, οι δηλώσεις των αξιωματούχων από τις Βρυξέλλες περί επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα είχε προκαλέσει και την οργή του Μαξίμου. Παρά τον εκνευρισμό από την Αθήνα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωνε πως πέρα από τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, πρέπει κλιμάκια των θεσμών να μεταβούν στην Αθήνα λέγοντας μάλιστα πως "εάν δεν μας θέλουν στην Αθήνα δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις". 

Σύμφωνα με το Μega, πηγές από τις Βρυξέλλες ξεκαθαρίζουν πως οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν κανονικά την Τετάρτη και από την ελληνική πλευρά θα μετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων και οι σύμβουλοι του κ. Βαρουφάκη, κ. Θεοχαράκης και Παναρίτη. 

Τα κυβερνητικά στελέχη πάντως, επέμεναν πως η έλευση τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα με τον τρόπο που ξέραμε δεν μπορεί να συμβεί, αλλά αντίθετα θα μπορούσε να συμβεί μεμονωμένα, δηλαδή μία επίσκεψη εκπροσώπων της Κομισιόν, άλλη των εκπροσώπων της ΕΚΤ και άλλη των αξιωματούχων του ΔΝΤ. Διευκρίνιζαν μάλιστα πως αυτές οι επισκέψεις θα έχουν τον χαρακτήρα ενημέρωσης και συλλογής στοιχείων και όχι επιθεώρησης και διαπραγμάτευσης. 

Το "πολεμικό" σκηνικό δυναμίτισε ακόμα περισσότερο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε ο οποίος με σαφή διάθεση ειρωνίας μίλησε πως οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο πρέπει να γίνουν στην Αθήνα, ενώ εξαπέλυσε μία πρωτοφανή επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών. Γιάννη Βαρουφάκη, στον οποίο είπε πως είναι ανόητα αφελής στους χειρισμούς των θεμάτων με τα ΜΜΕ. 

Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε εξόργισαν ακόμα περισσότερο το Μέγαρο Μαξίμου που απάντησε μέσω του κ. Νίκου Παππά, ο οποίος σημείωσε πως ο κ. Σόιμπλε είναι ο βασικός υποστηρικτής των αποτυχημενων πολιτικών σε Ελλάδα και σε Ευρώπη και είναι σαφές ότι η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση. 

Στόχος πάντως της ελληνικής κυβέρνησης είναι, μόλις φανεί ότι αρχίζει ένας αξιόπιστος διάλογος για τα νέα μέτρα -ως την Πέμπτη ει δυνατόν αν όχι νωρίτερα σήμερα σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη- να εγκρίνει η ΕΚΤ την αύξηση του ορίου δανεισμού του δημοσίου κατά τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ με νέα έντοκα γραμμάτια διάρκειας 4 -13 εβδομάδων, αλλά και κατάλληλη αύξηση του ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ELA. Επιπλέον η κυβέρνηση διεκδικεί και προκαταβολή σε δύο δόσεις του 50% των 7,2 δισ. που έχουν παγώσει προς τη χώρα μας, ή τουλάχιστον την αποδέσμευση των 1,9 δισ. ευρώ που η Αθήνα απαιτεί να της επιστρέψει άμεσα η ΕΚΤ από κέρδη της από ελληνικά ομόλογα.
 
Και όλα αυτά ενώ σήμερα Τετάρτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της χώρας καλείται να εξασφαλίσει έως 1,6 δισ. ευρώ από έντοκα τρίμηνα γραμμάτια για να καλύψει πληρωμές ομολόγων ίσης αξίας που λήγουν την Παρασκευή 13 Μαρτίου, πέραν των 340 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει την ίδια μέρα στο ΔΝΤ.