ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση – Τα στελέχη της κεντροδεξιάς που θα αναλάμβαναν ρόλο

Με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να παραπαίει ήδη, πριν καν συμπληρωθούν δύο μήνες από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση επανήλθαν στην επικαιρότητα, όχι μόνο ως καταγραφή πληροφοριών από κύκλους των Βρυξελλών, αλλά και από δηλώσεις πολιτικών που επανέφεραν το θέμα, όπως αυτές της Φώφης Γεννηματά.

 

 

Στη ΝΔ η αναζωπύρωση των συγκεκριμένων σεναρίων βρίσκει την παράταξη στο τέλος της μακράς εσωκομματικής κούρσας, με τους περισσότερους από τους υποψηφίους να έχουν αναλωθεί σε διαμάχες στους δρόμους του διαδικτύου, σε ένα παράλληλο σύμπαν, μακριά από αυτό της σκληρής πραγματικότητας που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Από τα πρόσωπα της κεντροδεξιάς που θα μπορούσαν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Κώστας Καραμανλής δεν φαίνεται να έχει καμία πρόθεση να τεθεί επικεφαλής μιας τέτοιας κυβέρνησης, ο Αντώνης Σαμαράς αποκλείεται με βάση αυτά τα σενάρια, καθώς εκτιμάται ότι δεν μπορεί να τύχει ευρύτερης αποδοχής, που είναι βασική προϋπόθεση για ένα τέτοιο κυβερνητικό σχηματισμό και το μόνο όνομα που διοχετεύεται στα δημοσιογραφικά γραφεία, είναι αυτό του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Σύμφωνα με έμπειρα και παλαιά στελέχη της κεντροδεξιάς πάντως, η ΝΔ μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της κυβερνησιμότητας, μόνο αν την 23η Νοεμβρίου βγει ενωμένη από την εσωκομματική διαδικασία. Υπέρ της ενότητας τάσσονται και οι τέσσερις υποψήφιοι για τη γαλάζια ηγεσία, τονίζοντας σε κάθε δημόσια τοποθέτησή τους ότι μπορούν να τη διασφαλίσουν.

Όμως η πραγματικότητα άλλο δείχνει, καθώς τα σφοδρά πυρά που εξαπολύουν οι κ. Τζιτζικώστας, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί κατά του κ. Μεϊμαράκη, δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό στα γαλάζια στελέχη για την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η ΝΔ στην επόμενη μέρα. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πλέον ότι η κυβερνησιμότητα και η ηγετική προσωπικότητα θα κρίνουν την εσωκομματική εκλογή στην κεντροδεξιά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει επικεντρώσει τη στρατηγική του στα κυβερνητικά χαρακτηριστικά που μπορεί να αποδώσει η υποψηφιότητά του στη ΝΔ και για το λόγο αυτό, έχει επιλέξει, όπως έλεγαν και οι συνεργάτες του, να μην απαντά στις προκλήσεις των συνυποψηφίων του. «Μόνο ο Βαγγέλης μπορεί να κρατήσει το κόμμα ενωμένο και να εγγυηθεί ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στον Τσίπρα, κάτι άλλωστε που το έχει αποδείξει», συμπλήρωναν από το επιτελείο του.

«Είμαι ο πιο κατάλληλος για να μετατρέψει τη ΝΔ από ένα συρρικνωμένο κόμμα σε μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ηράκλειο, ενώ από τις Σέρρες ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε τις 4 πρώτες θεσμικές αλλαγές του Σχεδίου εθνικής αναγέννησης, όπως το ονομάζει, μεταξύ των οποίων είναι η άμεση κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η άμεση εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, ένα σταθερό εκλογικό σύστημα με κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου. 

πηγή : newpost.gr