ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Κυρώσεις κατά Τουρκίας αν υπάρξει έμπρακτη παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Οι Ευρωσοσιαλιστές πρέπει να επαναλάβουν την απόφασή τους για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν υπάρξει έμπρακτη παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES, που έγινε με τηλεδιάσκεψη,

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως η γερμανική προεδρία δεν πρέπει να περιοριστεί σε καθιέρωση του Ταμείου Αλληλεγγύης αλλά και σε αναβάθμιση του ευρωτουρκικού διαλόγου, έχοντας στο τραπέζι τόσο τις κυρώσεις όσο όμως και την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης και ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων. Διαφορετικά, προειδοποίησε, «θα έχουμε νέα εργαλειοποίηση του προσφυγικού, οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν θα ξαναρχίσουν και θα έχουμε τον Σεπτέμβριο επικίνδυνη αντιπαράθεση Ελλάδας και Τουρκίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης και επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας και τον επικεφαλής του Vansterpartiet Σουηδίας, Γιόνας Στόστεντ. Ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τον αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο κομμάτων και των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, εν όψει της οικονομική κρίσης και της συζήτησης για την καθιέρωση Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ «υπογράμμισαν την ανάγκη το Ταμείο να βασιστεί σε διευρυμένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και επιχορηγήσεις αντί για δάνεια, να μην συνδυαστεί με μνημόνια και όρους λιτότητας και να μην οδηγήσει σε νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας». Παράλληλα, συνομίλησαν για την κοινωνική Ευρώπη και ιδίως τις πρωτοβουλίες των δύο κομμάτων σε σχέση με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Με τον επικεφαλής του Vansterpartiet Σουηδίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συζήτησε για την ενίσχυση της συνεργασίας του κόμματός του με το Vansterpartiet και την προώθηση ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού προοδευτικού μετώπου υπέρ της κοινωνικής Ευρώπης. Αντάλλαξαν παράλληλα απόψεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και την ανάγκη αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση εργαλείων ευρωπαϊκής φορολογίας επί πολυεθνικών και βιομηχανίας άνθρακα.