ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Η προγραμματική μας πρόταση οφείλει να είναι ενάντια στις νεοφιλελεύθερες συνταγές

Στην πολιτική εκδήλωση της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην Καλαμάτα, μίλησε χθες βράδυ, Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020, ο Γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μαζί με το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σπύρο Δανέλλη και τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση. Η εκδήλωση, που έγινε στο Καφέ – Σινέ σε υπαίθριο χώρο και με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, είχε μεγάλη προσέλευση, ενώ ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του:

Κύριο συμπέρασμα από την πανδημία και από την οικονομική κρίση που προκάλεσε, η οποία δυστυχώς «έπιασε το νήμα» από μια οικονομία ήδη σε πτωτική πορεία από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και το πρώτο τρίμηνο του 2020, είναι ότι απαιτείται ισχυρή δημόσια παρέμβαση στην υγεία, στην παιδεία και στην οικονομία, για την έξοδο από την κρίση:

• Η προγραμματική μας πρόταση οφείλει να είναι έξω και ενάντια από τα όρια των νεοφιλελεύθερων συνταγών, αλλά και να απαντά στην κλιματική κρίση

• Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι ιδιωτικοποιήσεις των Δικτύων της χώρας

Αυτό τον ένα χρόνο διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία:

• Η κυβέρνηση ψήφισε τον πιο αντιπεριβαλλοντικό νόμο των τελευταίων δεκαετιών

• Η εικόνα που είχε κτίσει περί «αρίστων» και «άξιων», έχει καταρρεύσει. Το επιτελικό κράτος τους είναι ένα κράτος ημετέρων και «κολλητών». Τελευταίο κρούσμα η πρόσληψη νέων μετακλητών με ειδικά προνόμια για την παράταση της παραμονή στις θέσεις τους.

• Θέλουν να φοβίσουν την κοινωνία, γι’ αυτό επιλέγουν τον αυταρχισμό και ψηφίζουν νόμους που περιορίζουν τα συνταγματικά δικαιώματα. Εξαπολύουν επιθέσεις απέναντι στη νεολαία και τους εργαζόμενους για να προλάβουν την κοινωνική διαμαρτυρία που έρχεται, λόγω των τραγικών λαθών που τους υπαγορεύει η νεοφιλελεύθερη αντίληψή τους.

• Επιχειρούν να χτυπήσουν την Αριστερά σε ένα από τα πιο δυνατά της σημεία, τα ζητήματα του ήθους στην πολιτική. Είναι δεδομένο ότι θα απαντήσουμε. Ωστόσο, γνωρίζουμε καλά ότι όταν μάχεσαι τον αντίπαλο, πρέπει να το κάνεις με τις δικές σου αρχές, με τα δικά σου μέσα, διότι όταν υιοθετείς τα δικά του, κινδυνεύεις να του μοιάσεις.

Η τουρκική προκλητικότητα οξύνει μια κατάσταση έντασης:

• Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί με την αδράνεια. Δεν μπορούμε να συρόμαστε πίσω από τις εξελίξεις.

Απαιτείται ενεργητική εξωτερική πολιτική με προοπτική, η οποία να προλαβαίνει τις εξελίξεις και να αναδεικνύει τον διάλογο ως βασικό εργαλείο επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα.

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και των μελών του μπορεί να είναι καθοριστικός, σίγουρα είναι αναγκαίος και πολύτιμος, σε διάφορα πεδία καθημερινής πολιτικής και κοινωνικών διεργασιών:

• Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το χρονικό διάστημα μέχρι το συνέδριο του κόμματος για να μιλήσουμε για το πραγματικό περιεχόμενο της διεύρυνσης. Δεν πρέπει να υιοθετούμε άκριτα πλαστές αντιθέσεις που δεν απηχούν πραγματικούς προβληματισμούς και απόψεις στο εσωτερικό μας

• Δύναμή μας είναι η ενότητα του χώρου μας μέσα από τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, που είναι πλούτος

• Για εμάς η πολιτική σημαίνει περισσότερη συλλογικότητα, περισσότερη δημοκρατία, μεγαλύτερος ρόλος για τα μέλη

• Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία μας με όσους δεν μας επέλεξαν στις προηγούμενες εκλογές. Με όσους απογοητευμένους δεν συμμετείχαν σε αυτές. Προτεραιότητά μας είναι να εκφράσουμε τις νεότερες γενιές που, όχι αδικαιολόγητα, στέκονται κριτικά απέναντι στις κυρίαρχες μορφές άσκησης της πολιτικής

Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας βρίσκεται η βελτίωση της ζωής της πλειοψηφίας της κοινωνίας, η οποία εδώ και πολλά χρόνια στερείται βασικών δικαιωμάτων της. Στην εργασία, στις αμοιβές, στην εξέλιξη και την προοπτική της, στην υγεία και στην μόρφωση των παιδιών της.