ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης προς Βαρβιτσιώτη: Στη Σύνοδο Κορυφής περάσατε κάτω από τον πήχη

«Κύριε υπουργέ, ειλικρινά χάρηκα που σας άκουσα να λέτε ότι έχετε εντατικές συζητήσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, έτσι ώστε να βαθύνουν οι καλές σχέσεις. Ειλικρινά, επιτέλους, καλωσήρθατε στον δρόμο της ορθότητας!», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα,  σε παρέμβασή του ως προς τα θέματα  της Εξωτερικής Πολιτικής, μετά την τοποθέτηση του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλιτάδη Βαρβιτσιώτη.

Ο κ. Σκουρλέτης συνέχισε αναφέροντας ότι «Εκεί καλά πήγαν τα πράγματα. Φανταστείτε να μην είχαμε ανοίξει εμείς αυτόν τον δρόμο, μέσα σε αυτή τη κρίση με την Τουρκία ποιος, ενδεχομένως, μπορεί να ήταν ο ρόλος της Βόρειας Μακεδονίας τώρα. Ελπίζω να το αναγνωρίζετε έστω και εκ των υστέρων, δεν είναι κακό κανείς να παραδέχεται τα λάθη του. Ίσα-ίσα μπορεί να σας θεωρήσουν και πιο αξιόπιστο»

Από εκεί και πέρα, υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης, «Έγινε η Σύνοδος Κορυφής. Βάλατε τον πήχη εκεί που τον βάλατε. Περάσατε πολύ από κάτω! Μα πάρα πολύ από κάτω! Είχαμε τρεις Συνόδους Κορυφής ότι μας λέγατε ότι θα υπάρχουν κυρώσεις. Κυρώσεις μια, κυρώσεις δύο, κυρώσεις τρεις, τώρα ξανά οι κυρώσεις μετατίθενται. Τι γίνεται;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Σκουρλέτης προχώρησε την παρέμβαση του ερωτώντας «Οι πετυχημένες συναντήσεις στο διπλωματικό επίπεδο πόσο απέδωσαν; Και μαθαίνουμε ότι έχετε δεσμευτεί για μια διάσκεψη μεσογειακή. Με τι εγγυήσεις; Θα είναι καλύτεροι οι συσχετισμοί εκεί; Έχουμε κάποιες εγγυήσεις σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, για το Κυπριακό; Ή θα πάμε να βρεθούμε σε ένα πλαίσιο που για άλλη μια φορά δεν θα είναι ευνοϊκό για μας;»

Στη συνέχεια έδωσε, όπως είπε, μια συμβουλή. «Μην είστε δεδομένοι και προβλέψιμοι. Ξαναπιάστε το νήμα μιας εξωτερικής πολυδιάστατης, ενεργητικής πολιτικής». Τον Μάρτιο του ’19, συνέχισε, είχαν ξανανοίξει οι δίαυλοι για τον ελληνοτουρκικό διάλογο. «Αφήσατε τους τέσσερις μήνες να πάνε έτσι χαμένοι», είπε.

«Και τώρα έρχεστε με ποια αποτελέσματα; Καμία αναφορά στο χθεσινό ανακοινωθέν, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί στη Σύνοδο Κορυφής το 2018 που συμμετείχε ο τότε Πρωθυπουργός, για το θέμα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο. Γιατί πάμε προς τα πίσω; Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία δεν τα θέτουμε μόνο εμείς, τα θέτει ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Και επειδή ήταν ένα από τα δυνατά σας σημεία ως παράταξη τα εθνικά θέματα, τελικά και εδώ αυταπάτες βλέπω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.