ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στα θέματα κοινωνικής πολιτικής η κυβέρνηση αποδείχθηκε αναποτελεσματική. Δώστε αρμοδιότητες και πόρους στην Αυτοδιοίκηση»

Την επιτακτική ανάγκη αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων κοινωνικής πολιτικής μαζί με τους απαιτούμενους πόρους, από το κεντρικό κράτος προς την Αυτοδιοίκηση, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης. «Δεν είναι μόνο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά αναπτυξιακή προϋπόθεση», σημείωσε.

Κατά την εισήγησή του στη θεματική ενότητα «Κοινωνική Πολιτική-Υγεία-Απασχόληση-Δημογραφικό» η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, χαρακτήρισε την κοινωνική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση άκρως αναποτελεσματική και χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική.

«Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019 προβλέπεται η μείωση κατά 82% των τοπικών κοινωνικών παροχών και η επανασυγκέντρωσή τους στη Κυβέρνηση, όταν σε όλη την Ευρώπη η κοινωνική πολιτική αποτελεί βασική αρμοδιότητα της Τ.Α» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Στα θέματα κοινωνικής πολιτικής δεν χωράνε ιδεοληψίες και κομματικές αποχρώσεις. Δεν μας ενδιαφέρουν τα κόμματα αλλά όσοι είναι χρήσιμοι για τους πολίτες».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια έχει κληθεί να σηκώσει το κύριο βάρος της στήριξης εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, πού έχουν πέσει θύματα της οικονομικής κρίσης και πρόσθεσε πως σχεδιάζει κοινωνικές πολιτικές και δράσεις με τις δικές της αποκλειστικά δυνάμεις, χωρίς πόρους και με ελάχιστη υποστήριξη από το κράτος.

Κοινωνικές δράσεις και πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ

Ειδικότερα και διατρέχοντας τις πρωτοβουλίες και δράσεις της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εξής:

-Τη στήριξη στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Θέση της ΚΕΔΕ η μονιμοποίηση της λειτουργίας του προγράμματος και η παροχή των πολύτιμων υπηρεσιών του, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και καθολική εφαρμογή σε όλους τους ανθρώπους που χρειάζονται κατ’ οίκον βοήθεια και ιατροκοινωνική φροντίδα με την παράλληλη τακτοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού μέσα από κοινά συμφωνημένο θεσμικό πλαίσιο.

– Σχετικά με το δημογραφικό ζήτημα στη χώρα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει εθνικός σχεδιασμός προκειμένου να ενισχυθούν οι πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον αναφέρθηκε στη πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ να ζητήσει από τους δήμους να προχωρήσουν σε αποφάσεις μέσω των οποίων θα απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη πολύτεκνες οικογένειες.

-Σε ότι αφορά τη δράση «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» επισήμανε ότι η ΚΕΔΕ ζητά εφόσον το πρόγραμμα συνεχίσει να υλοποιείται μέσω των vouchers:

1.Διεύρυνση των κριτηρίων κατανομής των voucher με βασικό στόχο την κάλυψη των κενών θέσεων στις δομές.

2. Αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος, με βασικό στόχο την κάλυψη 100% στους δικαιούχους.

3. Δυνατότητα στις δομές των δήμων να καλύπτουν τις επιδοτούμενες οικογένειες στο 100% των προσφερομένων θέσεών τους και όχι στο 70% που προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Παράλληλα η  Κ.Ε.Δ.Ε. σύμφωνα και με τις προηγούμενες αποφάσεις των Συνεδρίων της, ζητά την διασφάλιση του ποσού των 250.000.000 ευρώ κατ’έτος για την κάλυψη όλων των θέσεων του προγράμματος.

-Σε ότι αφορά τους Δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, η Κ.Ε.Δ.Ε. σε σειρά ομόφωνων αποφάσεών του ΔΣ της έχει ζητήσει την παράταση της αδειοδότησης των Δημοτικών παιδικών σταθμών έως 31/12/2019,  προκειμένου να υπάρξει το εύλογο χρονικό διάστημα για τις απαραίτητες προσαρμογές. Αξίζει να επισημανθεί ότι η ΚΕΔΕ πέτυχε την υλοποίηση ενός προγράμματος επιχορήγησης των Δήμων και των Νομικών προσώπων αυτών συνολικού προϋπολογισμού 95.000.000,00 ευρώ, ή 50.000 ευρώ ανά παιδικό σταθμό, για την προσαρμογή των λειτουργούντων δημοτικών παιδικών & βρεφονηπιακών σταθμών στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης.

-Συνεργασία της ΚΕΔΕ με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με σκοπό την διενέργεια μαστογραφιών σε απομακρυσμένους Δήμους στο πλαίσιο της πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού.

 

 

Προτάσεις της ΚΕΔΕ

Όπως επισήμανε ο κ. Πατούλης προκειμένου οι Δήμοι να αναλάβουν τη διοίκηση του Τοπικού Κοινωνικού Κράτους, εκτός από τη μεταφορά των συγκροτημένων δομών και των αρμοδιοτήτων θα πρέπει:

-Να διασφαλισθεί η διατηρησιμότητα όλων των Κοινωνικών Δομών και Υπηρεσιών από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους:

Με την κατασκευή νέων τοπικών κοινωνικών υποδομών (Παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, Κ.Η.Φ.Η., κ.λ.π.), με δικαιούχους τους Δήμους και τα Νομικά πρόσωπα αυτών.

Με την εφαρμογή όλων των Κοινωνικών Προγραμμάτων σε τοπικό επίπεδο να υλοποιείται από τον αντίστοιχο Δήμο, ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις από διαδημοτική συνεργασία ή σε συνεργασία με άλλους τοπικούς και κοινωνικούς φορείς υπό την αιγίδα του Δήμου.

Με την διασφάλιση της συγχρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους όλων των δημοτικών Κοινωνικών Δομών & προγραμμάτων με ταυτόχρονη διασφάλιση της απασχόλησης του προσωπικού τους.

-Όσον αφορά στα θέματα της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και προαγωγής της Υγείας προτάσεις μας είναι:

Η ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας μέσα από την δημιουργία μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας σε τοπικό επίπεδο.

Η θεσμοθέτηση της λειτουργίας των Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων με την πιστοποίησή τους ως Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η συμβασιοποίηση των Δημοτικών Ιατρείων ως Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το ασφαλιστικό σύστημα.

Η διασφάλιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας με την διατήρηση και βελτίωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

Για τα Άτομα με Αναπηρία:

Επιβάλλεται να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός από την κυβέρνηση προκειμένου να ληφθεί μέριμνα για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής που θα διευκολύνουν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία,

Δημιουργία Κέντρων Αποκατάστασης & Αποθεραπείας.

Δημιουργία Στεγών αυτόνομης διαβίωσης.

Δημιουργία Ειδικού Προγράμματος για τη διαμόρφωση όρων και προϋποθέσεων προσβασιμότητας και κοινωνικής ένταξης των ΑΜΕΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο Πρόεδρος  ΕΣΑΜΕΑ Γ. Βαρδακαστάνη πρότεινε τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ της ΚΕΔΕ και της Εθνικής Συνομοσπονδίας με αντικείμενο την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας σε υπηρεσίες και υποδομές των δήμων. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη.

Στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα τοποθετήθηκε  ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Β. Φιλόπουλος ο οποίος ευχαρίστησε το κ. Πατούλη για τη γόνιμη συνεργασία με τη ΚΕΔΕ. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της ΚΕΔΕ τόνισε ότι από τις αρχές του 2018 η μονάδα έχει επισκεφθεί 65 περιοχές της χώρας και έχουν πραγματοποιηθεί 5.635 δωρεάν μαστογραφίες. Από αυτές διαπιστώθηκαν 127 ύποπτα ευρήματα για τα οποία χρειάστηκε επανεξέταση. 

Στη θεματική τοποθετήθηκαν επίσης ο γενικός διευθυντής Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών  Πόλεων Σ. Παπασπυρόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ Σ. Δανιηλίδης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης της ΚΕΔΕ Ν. Μελετίου και ο Πρόεδρος της Αν. Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας Β. Θεοτοκάτος.