Την επιστροφή των υποθέσεων του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, στη Δικαιοσύνη, για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής, αποφάσισε η Ολομέλεια.
Στη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής που διερεύνησε ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας στη σύναψη εξοπλιστικών προγραμμάτων, 202 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής των υποθέσεων στον Εισαγγελέα, γεγονός που σημαίνει ότι θα δικαστεί σαν απλός πολίτης.
Την ίδια ώρα 32 βουλευτές ζήτησαν την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του και την παραπομπή του στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Υπέρ της άποψης αυτής τάχθηκε το Ποτάμι. Συνολικά ψήφισαν, 240 βουλευτές μετά την αποχώρηση του ΚΚΕ, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν 236 έγκυρα ψηφοδέλτια.
Αναφορικά με το αδίκημα της απιστίας κατά του Δημοσίου, 205 βουλευτές συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη, λόγω παραγραφής. Αντίθεση άποψη εξέφρασαν με την ψήφο τους 27 βουλευτές.
Η απάντηση Παπαντωνίου στον Παπαγγελόπουλο
Στην παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου στην σημερινή συζήτηση στη Βουλή, αναφέρεται ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου με δελτίο τύπου που εστάλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο οποίο υπογραμμίζει τα ακόλουθα:
«Ξεπέρασε τα όρια πολιτικής ανηθικότητας και εμπάθειας ο κ. Παπαγγελόπουλος στην σημερινή ομιλία του. Παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα από τη θέση του υπουργού σε μια δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με το πρόσχημα ότι ασχολήθηκε η Βουλή, παρέθεσε μια σειρά ψευδών ισχυρισμών και χαρακτηρισμών, με ένα μοναδικό στόχο: να προκαταλάβει την κρίση της δικαιοσύνης.
Τα ψεύδη ή, τουλάχιστον οι αναπόδεικτοι ισχυρισμοί, είναι αναρίθμητοι. Οι καταλογισμοί των φορολογικών αρχών για δήθεν αδικαιολόγητα ποσά σε οικογενειακό καταπίστευμα στο εξωτερικό – δωρεά σε παιδιά – έχουν ακυρωθεί ήδη από τη διοικητική δικαιοσύνη και εκκρεμεί νέα κρίση σύντομα. Οι καταδίκες που επικαλείται για το πόθεν έσχες αφορούν τη μη ανανώριση από τα ελληνικά δικαστήρια ότι η κυριότητα των καταπιστευμάτων περιέρχεται από το δωρητή – την σύζυγό μου – στους δωρηθέντες. Γιαυτό έχω ήδη προσφύγει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η απόκτηση των περιουσιακών μου στοιχείων είναι απόλυτα δικαιολογημένη, έχει ήδη ελεγχθεί από το ΣΔΟΕ χωρίς να αναδειχτεί κανένα πρόβλημα, και καλύπτεται από εκποιήσεις άλλων ακινήτων καθώς και από δάνεια.
Οι «46 λογαριασμοί» καλύπτουν τις ενήλικες ζωές δύο προσώπων, με δύο γάμους και πέντε παιδιά, είναι στην τεράστια πλειοψηφία τους κλειστοί εδώ και πολλά χρόνια – αναγόμενοι και στην φοιτητική μου ζωή καθώς και σε κοινούς λογαριασμούς με την πρώτη μου σύζυγο που δεν βρίσκεται στη ζωή – και όσοι υπάρχουν σήμερα είναι κενοί.
Είναι, εξάλλου, ψεύδος ότι έχει επιχειρηθεί από πλευράς μου το μπλοκάρισμα οποιουδήποτε λογαριασμού, ενώ όσα αναφέρει ο κ. Παπαγγελόπουλος περί «αμοιβής» 6,5 εκατ. μου είναι παντελώς άγνωστα και, σε κάθε περίπτωση, απολύτως ανυπόστατα.
Παραμένει ανεξήγητο πως εν ενεργεία υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην δικαστικός χρησιμοποιεί σε τέτοια έκταση ψεύδη και παραλογισμούς για να υπηρετήσει φαύλες κομματικές σκοπιμότητες», αναφέρει ο κ.Παπαντωνίου.