ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Μαξίμου το σχέδιο του Ασφαλιστικού – Τι προβλέπει για να σωθούν οι κύριες συντάξεις

Στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται το τελικό σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού. Το σχέδιο παραδόθηκε στον πρωθυπουργό από τον Υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσο Πετρόπουλο.

 

Καμία μείωση στις κύριες συντάξεις και μείωση των επικουρικών που είναι πάνω από 170 ευρώ περιλαμβάνει η πρόταση του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου, που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Όσον αφορά τη μη μείωση των κύριων συντάξεων, που αποτελεί "κόκκινη γραμμή" για το υπουργείο Εργασίας, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ως αντιστάθμισμα προτείνεται η αύξηση κατά 1% των εργοδοτικών εισφορών και κατά 0,5% των εισφορών των εργαζομένων.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενημερώθηκε για το στάδιο επεξεργασίας του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου από τον Γ. Κατρούγκαλο και πως παραμένει σταθερή η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης για τη μη μείωσης των κύριων συντάξεων.

Στο τραπέζι, ωστόσο, υπάρχουν και εναλλακτικά σενάρια για την αποφυγή άμεσων μειώσεων στις κύριες συντάξεις, κυρίως σε περίπτωση που η αύξηση των εισφορών απορριφθεί από τους θεσμούς.

 Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επιβολή ειδικού τέλους επί των τραπεζικών συναλλαγών συγκεκριμένου ύψους και άνω (π.χ. 1.000 ευρώ), αλλά και η αύξηση των εσόδων του ελλειμματικού σήμερα συστήματος από άλλες πηγές, όπως τέλη σε τυχερά παιχνίδια, πρόστιμα πάσης φύσεως (π.χ. του ΚΟΚ), κρατικές προμήθειες και συμβάσεις Δημοσίου, μέρος του τιμήματος από τις αποκρατικοποιήσεις κ.ά.

Η ελληνική πλευρά βάζει τον πήχη των περικοπών για τις επικουρικές συντάξεις στα 170 ευρώ, επισημαίνοντας πως στην κατηγορία 0-170 ευρώ ανήκει το 53% των δικαιούχων.

Σκληρό θα είναι το μπρα ντε φερ για το ύψος του ποσοστού αναπλήρωσης του μισθού, που θα καθορίζει και το τελικό ύψος των νέων κύριων συντάξεων. Η ελληνική πλευρά θέλει κλιμακωτούς συντελεστές αναπλήρωσης, αντιστρόφως ανάλογους με το ύψος του αναπληρούμενου μισθού ή εισοδήματος.

Στο χθεσινό ΚΥΣΚΟΙΠ συζητήθηκε και η ανασυγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους, καθώς εντός του 2016 ανοίγει το «μέτωπο» της αναδιάταξης των προνοιακών επιδομάτων και του ΕΚΑΣ (το Μνημόνιο προβλέπει εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ από τις προνοιακές παροχές κάθε είδους).