ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον «αέρα» το νέο κόμμα του Βαρουφάκη – Το Μανιφέστο του, ποιοι τον στηρίζουν

Το νέο κόμμα του πρώην υπουργού Οικονομικών, το DiEM25 του Γιάνη Βαρουφάκη, είναι "στον αέρα".

 

 

 

Στο "ευρωπαϊκό κίνημα πολιτών" όπως αυτοπροσδιορίζεται έχουν προσχωρήσει μέχρι τώρα 2.000 άτομα, από τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα εγγραφών. Ανάμεσα στους μετέχοντες του κόμματος, και ο μουσικός Brian Eno και πολλοί Ευρωπαίοι οικονομολόγοι. Στο νέο του πολιτικό εγχείρημα συμπορεύονται μεταξύ άλλων, ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλια Ασάνζ, ο γνωστός φιλόσοφος Σλάβοι Σίζεκ και ο στενός του συνεργάτης όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προλόγισε τις κινήσεις του DiEM25 σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης στην Bolksbühne (Λαϊκή Σκηνή) του Βερολίνου.

Η επίσημη παρουσίαση του νέου κόμματος θα γίνει απόψε το βράδυ στο Βερολίνο, στο ιστορικό θέατρο Volksbuehne, στην πλατεία Ρόζα Λούξεμπουργκ στο Ανατολικό Βερολίνο, απέναντι από τα γραφεία του κόμματος Die Linke, ενώ η εκδήλωση έχει βγει sold out εδώ και μέρες. Γύρω από το DiEM25, ο Γ. Βαρουφάκης θέλει να συγκεντρώσει όσους επιθυμούν τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης και των διαδικασιών στη λήψη αποφάσεων εντός των κρατών-μελών της.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρώην υπ. Οικονομικών ομολόγησε ότι η προσπάθεια ενδέχεται να αποτύχει, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν με πολλά κινήματα. Τόνισε, ωστόσο, ότι "πρέπει να δοκιμάσουμε πολλά διαφορετικά κινήματα και να προσπαθήσουμε για την ολοκλήρωση της Ευρώπης", αποτρέποντας τη διάλυσή της και διευκρίνισε ότι, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός, το DiEM25 είναι ανοιχτό σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, "σε όλους που θέλουν να βάλουν και πάλι τον "Δήμο" στην Δημοκρατία".

Όπως μεταδίδει από τη Γερμανία το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το DiEM25 θα ενεργοποιηθεί από το ατομικό και το τοπικό επίπεδο, σε μια ψηφιακή πλατφόρμα, ακόμη και με εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, με στόχο να φτάσει στο αναλογικό επίπεδο, σε όλη την Ευρώπη.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι αυτό που κάνουμε φαίνεται ουτοπικό. Η ιδέα τού να ξεκινήσει κανείς ένα κίνημα όχι από μια χώρα, αλλά οριζόντια ,με την ελπίδα να σταματήσει τη διάλυση, μπορεί και να αποτύχει", σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης, αλλά πρόσθεσε ότι η εναλλακτική είναι να εξακολουθήσουμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. "Πρόκειται για μια τρομερή δυστοπία που θα μας τιμωρήσει όλους, εκτός από αυτούς που επωφελούνται από ανθρωπιστικές καταστροφές", είπε χαρακτηριστικά.

Το μανιφέστο του Γιάνη Βαρουφάκη

"Ερχόμαστε από κάθε γωνιά της Ευρώπης και μας ενώνουν διαφορετικές γλώσσες, πολιτισμοί, πολιτικές ταυτότητες, ιδεολογίες, χρώμα δέρματος, φύλο, φιλοσοφικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, ιδέες για το τι εστί καλή καγαθή κοινωνία. Πάνω απ΄όλα μας ενώνει η αποφασιστικότητα να αντιταχθούμε σε ένα ευρωπαϊκό κατεστημένο το οποίο αντιμετωπίζει την αυθεντική δημοκρατία με περιφρόνηση", αναφέρει στο μανιφέστο του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Το κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025, ιδρύθηκε για να αποτελέσει μια άλλη εναλλακτική "που το αυταρχικό, αντιδημοκρατικό κατεστημένο αντιπαθεί με πάθος: Ένα κύμα εκδημοκρατισμού". Χαρακτηρίζει την πραγματική δημοκρατία ως απειλή για το ευρωπαϊκό κατεστημένο, κατηγορώντας τους ηγέτες ότι "μιλούν στο όνομα της δημοκρατίας για να την απαρνηθούν, να την εξορκίσουν και να την υποτάξουν στην πράξη".

Το Κίνημα του πρώην υπουργού οραματίζεται μια Δημοκρατική Ευρώπη όπου η πολιτική εξουσία εκπορεύεται αποκλειστικά από τους κυρίαρχους πολίτες, μια Ευρώπη διαφάνειας, ενωμένη, ρεαλιστική, αποκεντρωμένη, πλουραλιστική, κοινωνική, της ισότητας και του πολιτισμού, παραγωγική, βιώσιμη, οικολογική, δημιουργική, τεχνολογική, της ιστορικής συνείδησης, διεθνιστική, ειρηνική, ανοιχτή, απελευθερωμένη.

Όπως αναφέρει στο μανιφέστο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, το όραμα του πανευρωπαϊκού κινήματος, είναι:

-Να αντιταχθούμε στο ευρωπαϊκό κατεστημένο το οποίο αντιμετωπίζει την αυθεντική δημοκρατία με περιφρόνηση, και να παλέψουμε για τον πραγματικό εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης

-Να θέσουμε τέλος στην μετατροπή όλων των πολιτικών σχέσεων σε σχέσεις εξουσίας και καθυπόταξης, καθώς και στην μεταμφίεση πολιτικών αποφάσεων ως "τεχνοκρατικές λύσεις"

-Να υποτάξουμε την γραφειοκρατική διοίκηση στην βούληση των κυρίαρχων Ευρωπαίων πολιτών

-Να αποσυναρμολογήσουμε την μόνιμη κυριαρχία των ολιγοπωλιακών εταιρικών συμφερόντων πάνω στην βούληση των κυρίαρχων Ευρωπαίων πολιτών

-Να επαναπολιτικοποιήσουμε τους κανόνες που διέπουν την ενοποιημένη ευρωπαϊκή αγορά και το κοινό νόμισμα της ευρωζώνης.

Οι άμεσοι στόχοι του Κινήματος είναι η πλήρης διαφάνεια στην λήψη αποφάσεων από τις οποίες εξαρτάται το μέλλον της Ευρώπης και των λαών της (π.χ. ζωντανή αναμετάδοση των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Eurogroup, του Ecofin – δημοσίευση των πρακτικών του ΔΣ της ΕΚΤ – ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των εγγράφων που σχετίζονται με εμπορικές συμφωνίες τύπου TTIP, TISA), και ο επείγων ανασχεδιασμός των πολιτικών των υπαρχόντων θεσμών της ΕΕ (ΕΚΤ, ESM, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) στο πλαίσιο νέων, ορθολογικών ερμηνειών των Συνθηκών, με στόχο την αποτελεσματική σταθεροποίηση των πέντε εκφράσεων της παρούσας κρίσης: χρέος, τράπεζες, χαμηλές επενδύσεις, μεταναστευτικό, φτώχεια.

Μεσοπρόθεσμος στόχος του Κινήματος, μετά την σταθεροποίηση της πολυδιάστατης ευρωπαϊκής κρίσης, είναι η σύγκλιση Συντακτικής Συνέλευσης Ευρωπαίων Αντιπροσώπων με σκοπό την εκπόνηση ευρωπαϊκού Συντάγματος και την δημιουργία ενός πραγματικού, κυρίαρχου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο θα μοιράζεται την κυριαρχία του μόνο με τα εθνικά κοινοβούλια, τις περιφερειακές συνελεύσεις, τους δήμους και τις κοινότητες.

Όσον αφορά στους οικονομικούς πόρους του DiEM 2025, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, "η δυνατότητα οικονομικής συνδρομής στο DiEM είναι ανενεργή. Δεν θέλουμε τα χρήματά σας. Τουλάχιστον όχι τώρα. Αφού το DiEM συγκροτηθεί και τα μέλη του γραφτούν και συμμετάσχουν στην απόφαση για το πώς (και με ποιους κανόνες διαφάνειας) θα χρησιμοποιηθεί η "αποξενωμένη ουσία" της ανθρώπινης εργασίας (όπως ορίζει το χρήμα ο Μαρξ), τότε μόνο θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα οικονομικής συνδρομής. Έως τότε, το DiEM ζητεί από εσάς τη συμμετοχή σας στην πανευρωπαϊκή, κοινή, προσπάθεια εκδημοκρατισμού της Ευρώπης".