ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση με τους δανειστές: Η κυβέρνηση αποσύρει το παράλληλο πρόγραμμα

Την απόσυρση του παράλληλου προγράμματος προκάλεσε η σύγκρουση με τους δανειστές.

 

Oι Θεσμοί εξέφρασαν τη δυσφορία τους κατά της κυβέρνησης, καθώς το παράλληλο πρόγραμμα που κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντίβαρο στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και στις οδυνηρές ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, δεν είχε λάβει την έγκρισή τους. 

Η κυβέρνηση μετά τη σφοδρή αντίδραση των δανειστών, υπό τον φόβο "παγώματος της δόσης και της περαιτέρω καθυστέρησης της αξιολόγησης έκανε ένα βήμα πίσω και πήρε πίσω το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα, που είχε ως στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα. 

Η απόφαση αυτή ελήφθη ενώ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με κυρίαρχο θέμα το προσφυγικό. Κατά πληροφορίες, σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και άλλους υπουργούς αποφασίστηκε ότι το πολυνομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα αποσύρεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να το επανακαταθέσει μέτα τις γιορτές, αφού προηγηθεί συνεννόηση με τους δανειστές.

Για την εξέλιξη ενημερώνει αυτή την ώρα τα μέλη του Euro Working Group ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
 
Μετά τις 7 Ιανουαρίου η συζήτηση του παράλληλου προγράμματος
 
Στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα αποφασίστηκε να σταματήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Παράλληλα, ελήφθη η απόφαση πως το νομοθέτημα δεν θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα. Κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε ότι η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην επιτροπή και την Ολομέλεια αναστέλλεται τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. 
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ προώθησε στη Βουλή το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ως αντίβαρο για τη δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων χωρίς, ωστόσο να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε συνεννόηση με τους δανειστές, ενώ δεν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει υπολογίσει το ακριβές κόστος, το οποίο υπολογίζεται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές εκφράζουν προβληματισμό για τη δημοσιονομική επίπτωση ορισμένων διατάξεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Θεωρούν ότι η κοστολόγηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι πλημμελής -ή και ανύπαρκτη, σε ορισμένες περιπτώσεις- και θα επιφέρει αξιόλογη δημοσιονομική επίπτωση, με κίνδυνο να απαιτηθούν νέα μέτρα. Όμως, η δυσφορία συνδέεται περισσότερο με την ενίσχυση της πεποίθησης του κουαρτέτου ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται την κυβέρνηση και τους υπουργούς της που φαίνεται να μην κάνουν καν προσπάθεια να πείσουν ότι έχουν την «ιδιοκτησία» του προγράμματος. 
 
Επίσης, χαρακτηριστικό είναι ότι, τις τελευταίες εβδομάδες οι θεσμοί είχαν εκδηλώσει τη δυσφορία τους και για σειρά τροπολογιών που κατατέθηκαν και αφορούσαν την Παιδεία, ενώ οι σημαντικότερες διαφωνίες καταγράφονται στο θέμα του Ασφαλιστικού. 
 
Οι θεσμοί εξακολουθούν να απορρίπτουν την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, κρίνοντας ότι το μέτρο αυτό πλήττει την απασχόληση, ενώ παράλληλα θεωρούν ως κακό οιωνό για την πορεία των διαβουλεύσεων τη δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης ακόμη και να νομοθετήσει μονομερώς.
 
Αρμόδια πηγή κάνει λόγο για «τακτικισμούς», αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι αν η κυβέρνηση νομοθετήσει μονομερώς στο Ασφαλιστικό, τότε θα της ζητηθεί να αντιστρέψει τη νομοθεσία.
 
Τι λένε κυβερνητικοί κύκλοι
 
Σχολιάζοντας τα περί αιφνιδιασμού των Θεσμών, κυβερνητικές πηγές λένε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεννόηση και ότι τα μέτρα που προβλέπει το παράλληλο πρόγραμμα δεν επιφέρουν περαιτέρω δημοσιονομικό κόστος. 
 
Ωστόσο, σημειώνουν ότι, σε περίπτωση που υπάρξουν ενστάσεις κατά την αυριανή συνεδρίαση του EuroWorking Group, τότε η κυβέρνηση θα παράσχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις.