ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναγερμός σε Αθήνα και Βερολίνο λίγες ώρες πριν το Eurogroup – Αυστηρές συστάσεις από τη Γερμανία

Γενικό συμπέρασμα μέχρι και αυτή τη στιγμή οι μεγάλες διαφορές που χωρίζουν την Ελλάδα με τους δανειστές της.

Σύμφωνα με πηγές του Δ.Ν.Τ. οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό θέμα στις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολες και η θετική κατάληξη στις συζητήσεις δεν είναι καθόλου  βέβαιη. Κανείς δεν είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία είναι μονόδρομος. 

Τα μεγάλα «αγκάθια»-στόχοι για την Ελλάδα:

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πετύχει με τους δανειστές ευνοϊκούς όρους για τα εργασιακά, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πρέπει να επιτύχει η Αθήνα που επιδιώκει τη μείωσή του στο 1,5% του ΑΕΠ, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό.

Αυστηρές συστάσεις από τη Γερμανία:

Δεν αλλάζει στάση το Βερολίνο ενώ τις τελευταίες ώρες σκληραίνει ακόμη περισσότερο.  H Γερμανία παραμένει αμετακίνητη στις αρχικές της θέσεις με Γερμανούς πολιτικούς να στέλνουν τις τελευταίες ώρες αυστηρά μηνύματα προς την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα εξαπολύουν επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης και ζητούν από την χώρα μας να τηρήσεις τις δεσμεύσεις της.

Σε δηλώσεις τους πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, ο στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ Μίχαελ Φουχς και ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χανς Μίχελμπαχ, κάλεσαν την Αθήνα να τηρήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, δείχνοντας την σκληρή θεση της Γερμανίας απέναντι στο ελληνικό ζήτημα.