ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα

Για επίθεση της κυβέρνησης στα εργασιακά δικαιώματα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή τον νέο αναπτυξιακό νόμο. «Ένα χρόνο μετά την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα την βελτίωση των όρων εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, η κυβέρνηση της ΝΔ με το νέο “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο γυρίζει τα εργασιακά δικαιώματα πίσω ολοταχώς, στην περίοδο 2010 -2014, όταν καταργούσαν τις βασικές αρχές των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» σημειώνει σε γραπτή του ανακοίνωση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει πως η ΝΔ έχει υποβαθμίσει το ΣΕΠΕ, έχει καταργήσει την αιτιολογημένη απόλυση και τη συνευθύνη αρχικού εργοδότη – εργολάβου και τέλος εναρμονίζεται πλήρως με τις προτάσεις ΣΕΒ – ΔΝΤ, κλιμακώνοντας την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει επίσης πως η κυβέρνηση «δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να εξαιρούνται από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και να υπερισχύει η επιχειρησιακή. Περιορίζει τη δυνατότητα επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων» και τελικά κάνει ουσιαστικά αδύνατη τη μονομερή προσφυγή των συνδικάτων στη διαιτησία, στις περιπτώσεις που οι εργοδότες δεν συμφωνούν στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως η κυβέρνηση «υποσκάπτει τον ρόλο των συνδικάτων με την αποψίλωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και περιορίζει την αυτονομία τους δίνοντας τη δυνατότητα στον υπουργό εργασίας να καθορίζει τις διαδικασίες συμμετοχής και λήψης αποφάσεων στα συνδικάτα».

Η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως η κοινωνία δε θα επιτρέψει την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα των μνημονίων και θα παλέψει για συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα διασφαλίζουν αξιοπρεπείς μισθούςθ και βελτίωση των όρων εργασίας για όλες και όλους.