ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική Γραμματεία με φόντο τις αντιδράσεις για τη συμφωνία: 30- 40 βουλευτές διαφοροποιήθηκαν χθες

Στην «ενδεικτική» ψηφοφορία που έγινε στην ΚΟ για το περιεχόμενο της συμφωνίας αρκετοί βουλευτές ψήφισαν «κατά» ή «λευκό». Η ψηφοφορία έγινε διά ανατάσεως της χειρός. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα Νέα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν με έκπληξη την ψήφο «κορυφαίας θεσμικής παράγοντος», υπονοώντας ότι η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ψήφισε «κατά».

Περίπου 40 βουλευτές διαφοροποιήθηκαν χθες (είτε «όχι» είτε «λευκό») στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ενώ 30 απέσχον από την ψηφοφορία. Ορισμένοι πάντως δεν ήξεραν ότι θα γινόταν ψηφοφορία. 

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επέλεξε το «λευκό» και ο Στάθης Λεουτσάκος το «κατά», κάτι που επιβεβαιώνει την ευθεία διαφοροποίηση της Αριστερής Πλατφόρμας για τη συμφωνία με τους δανειστές.

Πάντως, μιλώντας στο Mega, o υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης επιχείρησε να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις, λέγοντας μάλιστα για την κ. Κωνσταντοπούλου πως «δεν δημιουργεί πρόβλημα ότι η πρόεδρος της Βουλής έχει διαφορετική άποψη».

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι ο Π.Λαφαζάνης ψήφισε «λευκό», αλλά χαρακτήρισε τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης «φωνή της λογικής», ο οποίος «θα κάνει θαύματα» από τη θέση που ανέλαβε.

«Εγώ ήμουν… στα αρνητικά της συμφωνίας, θα ήθελα κάτι περισσότερο, αυτό όμως είναι μια εσωτερική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρουμε ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο έργο μπροστά μας, έχουμε το βάρος της ευθύνης των ιστορικών στιγμών που διανύουμε, οφείλουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες και τη διαφορετικότητα που έχουμε και με αυτό τον τρόπο  ενισχύουμε και βοηθάμε την κυβέρνηση και την ενδυναμώνουμε για να μπορεί με αποφασιστικό τρόπο και να αντιστέκεται και να υλοποιήσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις που έχει», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Λεουτσάκος μιλώντας στον "Παραπολιτικά FΜ". Μάλιστα, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση που θα τηρήσει όταν η συμφωνία έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ αποκάλυψε ότι περίπου 30 συνάδελφοί του δεν ψήφισαν το κείμενο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ήταν μια ενδεικτική ψηφοφορία, δεν έγινε καταμέτρηση, μπορεί να ήταν καμιά τριανταριά λευκά και κατά».   

Εξάλλου, η βουλευτής Ραχήλ Μακρή δήλωσε στο Μega: «Εγώ δεν ψήφισα χθες γιατί είχα αποχωρήσει αφού ήταν δωδεκάωρη η συνεδρίαση της ΚΟ». 

«Αν ήμουν εκεί θα ψήφιζα 'παρών' (…) Θεωρώ ότι δεν δόθηκε σε εμένα ο χρόνος για να μπορέσω να μελετήσω τη συμφωνία. Το κείμενο είχε δοθεί το πρωί αλλά εγώ ήθελα θεσμικά να το πάρω από τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη». Είπε ακόμη ότι έγινε μια πολιτισμένη συζήτηση μέσα στην ΚΟ και ότι οι βουλευτές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους μήπως δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα.

Οι αντιδράσεις έχουν προκαλέσει προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου για την τύχη που μπορεί να έχει η συμφωνία στη Βουλή και έτσι εντείνονται οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει σοβαρά τη νομική διερεύνηση της πιθανότητας να μην τεθεί το κείμενο προς ψήφιση.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 και ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο θα επικυρωθεί η συμφωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε: 

«Περιμένουμε πρώτα από όλα να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έγκρισης της συμφωνίας αυτής στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Αυτή τη βδομάδα γίνεται όλη αυτή η διαδικασία και μέσα σε δυο, τρεις μέρες -επειδή πιστεύουμε ότι είναι μόνο ζήτημα πολιτικής απόφασης αν θα περάσει ή όχι από το ελληνικό κοινοβούλιο γιατί νομικά δεν τίθεται θέμα- θα το αποφασίσουμε και το μάθετε και εσείς».

Ο κ. Σακελλαρίδης απέφυγε να απαντήσει για το αν η επικύρωση της συμφωνίας θα γίνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. «Θα το μάθετε μέσα στις επόμενες δυο μέρες που θα το ανακοινώσουμε. Έχει να κάνει με τον τρόπο που θα λειτουργήσει η Βουλή. Θα το μάθετε μέσα στις επόμενες δυο, τρεις μέρες» ήταν η απάντησή του.

Μιλώντας στον Σκάι, ο Αλέξης Μητρόπουλος τόνισε από την πλευρά του ότι δεν είναι νομικά αναγκαίο να επικυρωθεί η συμφωνία από την εθνική αντιπροσωπεία, παρότι η προηγούμενη παράταση είχε περάσει από το κοινοβούλιο.