ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τον Στέργιο Καλπάκη προτείνει ο Φάμελλος για νέο Γραμματέα – Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή

Με την εκλογή Γραμματέων και νέων οργάνων από τη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία των πολιτικών και οργανωτικών αλλαγών που ξεκίνησαν με την εκλογή νέου προέδρου τον περασμένο Νοέμβριο και συνεχίστηκαν με το 5ο Συνέδριο τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σωκράτης Φάμελλος θα προτείνει τον Στέργιο Καλπάκη για τη θέση του Γραμματέα, με αναπληρώτρια την Αναστασία Σαπουνά, προτάσσοντας το στίγμα της ανανέωσης.

Στη σημερινή συνεδρίαση, εκτός από την εκλογή νέων Γραμματέων (Γραμματέα και αναπληρωτή Γραμματέα) αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η εκλογή Πολιτικής Γραμματείας, καθώς και νέας Επιτροπής Δεοντολογίας. Επίσης, σύμφωνα με κομματικές πηγές, σήμερα θα ανακοινωθεί και ο νέος εκπρόσωπος Τύπου που θα αναλάβει στη θέση του Γιώργου Καραμέρου ο οποίος έχει αποχωρήσει.

Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ περνά στην μετά Τσίπρα αλλά και μετά Κασσελάκη εποχή, με τον Σωκράτη Φάμελλο στο τιμόνι να αναλαμβάνει την προσπάθεια για την ανάταξη του κόμματος, μέσα σε ένα περιβάλλον νέων συσχετισμών- ώστε να το επαναφέρει σε ρόλο «πολιτικού παίκτη» στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό.

Αυτό είναι το στοίχημα του επόμενου διαστήματος και η ηγεσία θεωρεί ότι είναι ανοιχτό. Μάλιστα, την απογοήτευση από την κακή δημοσκοπική εικόνα των προηγούμενων δύο μηνών, που έκανε πολλούς να μιλούν για το «τέλος του ΣΥΡΙΖΑ», διαδέχεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η ικανοποίηση λόγω της δημοσκόπησης της Pulse (ΣΚΑΙ) που δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ ανεβασμένο, στα ποσοστά που είχε την πρώτη περίοδο της εκλογής Φάμελλου (πρόθεση ψήφου 6,5% και εκτίμηση ψήφου 8%).

Τα πρόσωπα

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που αναμένεται να προτείνει για τις θέσεις Γραμματέα και Αναπληρωτή Γραμματέα ο Σωκράτης Φάμελλος:

Ο 35χρόνος Στέργιος Καλπάκης, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου επί Τσίπρα, είχε αναλάβει ρόλο εκπροσώπου Τύπου για ένα μικρό διάστημα το καλοκαίρι του 2023, έως τις εσωκομματικές κάλπες, ενώ ως μέλος της πλειοψηφίας των 87 είχε στηρίξει την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου. Εκλέχθηκε 8ος στην κεντρική Επιτροπή με 1.800 ψήφους.
Επίσης, για τη θέση της αναπληρώτριας φαίνεται να προορίζεται η Αναστασίας Σαπουνά, η οποία είναι πρώην υποψήφια ευρωβουλευτής, εφοριακός στο επάγγελμα και από τα στελέχη που διαθέτουν οργανωτική εμπειρία και που στήριξαν την εκλογή Φάμελλου, ήρθε δε 11η στις εκλογές της Κεντρικής Επιτροπής, με 1.727 ψήφους.
Αν λοιπόν το συγκεκριμένο δίδυμο επιβεβαιωθεί θα σημαίνει ότι ο Σωκράτης Φάμελλος επέλεξε να συμβολίσει πάνω από όλα την ανανέωση του στελεχικού δυναμικού και ηλικιακή και οργανωτική, βγάζοντας στην πρώτη γραμμή νέα στελέχη.

Τα ονόματα που είχαν ακουστεί το προηγούμενο διάστημα ήταν αυτά των Γιάννη Ραγκούση, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και Κώστα Ζαχαριάδη, δηλαδή των στελεχών που εκλέχτηκαν στις τρεις πρώτες θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής. Πάντως ο Γιάννης Ραγκούσης, είχε από νωρίς διαμηνύσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τον ρόλο αυτό και έχει απορρίψει το ενδεχόμενο.

Το όνομα του Κώστα Ζαχαριάδη πάντως ακούγεται για άλλο ρόλο αυτόν του εκπροσώπου Τύπου.

Γύρω στα 30 τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας

Όσον αφορά την Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να προταθούν στελέχη που επίσης πλαισιώνουν την ηγεσία Φάμελλου. Αφενός οι πρωτεύσαντες στην ΚΕ Γιάννης Ραγκούσης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (εφόσον δεν κατευθύνονται στον ρόλο του Γραμματέα) και πρόσωπα που εκλέχθηκαν στην πρώτη δεκάδα της Κεντρικής Επιτροπής όπως οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Μπουλέκος ή και άλλοι που είναι εντός των 25 πρώτων της ΚΕ όπως η απερχόμενη Γραμματέας Ράνια Σβίγκου.

Βέβαιη θεωρείται και η συμμετοχή βουλευτών και στελεχών πρώτης γραμμής (που μετέχουν και στην ΚΕ, ex officio) όπως οι Όλγα Γεροβασίλη, Διονύσης Καλαματιανός, Ρένα Δούρου, Νίκος Παππάς. Από την πλευρά του Παύλου Πολάκη, εκτός από τον ίδιο αναμένεται να προταθούν οι Τρύφων Αλεξιάδης (εκλέχτηκε 10ος στην ΚΕ) ο Μάρκος Χατζησάββας (πρώτος από το ψηφοδέλτιο της Κρήτης), ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τη δομή της νέας Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να είναι περιορισμένη σε σύγκριση με τη σύνθεση του οργάνου επί Τσίπρα (40 – 42 στελέχη) και να μην ξεπερνά τα 30 μέλη (όσον αφορά τους εκλεγμένους) συν τις ex officio θέσεις, δηλαδή τον πρόεδρο, τους δύο Γραμματείς, και τον συντονιστή της Νεολαίας. Και εδώ έχει εφαρμογή η ποσόστωση 50%, δηλαδή το όργανο θα στελεχώνεται κατά 50% από άνδρες και 50% από γυναίκες.