ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ύφεση αντί για ανάπτυξη φέρνει η ΝΔ

«Τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την απάτη των «αρίστων» της Νέας Δημοκρατίας και στην οικονομία», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας, με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ.

Οπως αναφέρουν:

«0,7% η μείωση του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, στο πιο αρνητικό τρίμηνο από το 2015.

1,6% o ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το β’ εξάμηνο του 2019 επί Μητσοτάκη από 2,2% το α’ εξάμηνο του έτους επί Τσίπρα (η καλύτερη επίδοση από το 2007).

0,09% ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων το εξάμηνο της ΝΔ (όλα κι όλα 10 εκατ. ευρώ) από 10,2% το εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο έτος.

Οι προεκλογικές υποσχέσεις Μητσοτάκη για 4% ανάπτυξη δεν διαψεύδονται απλά. Στην υλοποίησή τους οδήγησαν σε ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Επί οκτώ μήνες, ο κ. Μητσοτάκης, οι οικονομικοί του υπουργοί και τα φερέφωνά τους στα ΜΜΕ διατυμπάνιζαν ότι και μόνο με τον ερχομό της ΝΔ θα φύσαγε αναπτυξιακός άνεμος. Μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πιο σοβαροί αναλυτές διαπίστωναν ότι τα πραγματικά στοιχεία δεν συμβαδίζουν με τις υποσχέσεις και την εμπιστοσύνη που καλλιεργήθηκε.

Και βέβαια, τι κρίμα για τη ΝΔ, δεν φταίει ο κορωνοϊός για την ύφεση, γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε επιδημία το 2019.

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Η ΝΔ είναι ανίκανη και επικίνδυνη».

Τσακαλώτος: Αν ήμουν χαιρέκακος θα έλεγα ό,τι λέει ο κ. Σταϊκούρας

«Από ό,τι μαθαίνω, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη το 4ο τρίμηνο του 2019. Μάλλον μου είπαν ψέματα, γιατί άκουσα ότι η ανάπτυξη είναι στο 1% το τέταρτο τρίμηνο ενώ η Ν.Δ. παρέλαβε 2,8%», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη τόνισε:

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Ν.Δ. δεν έχει απογειώσει την ανάπτυξη όπως υποσχόταν. Ένας πιο δύσπιστος από εμένα θα έλεγε ότι δεν είμαστε ακριβώς στη σωστή πορεία για επίτευξη του στόχου 4% ανάπτυξη».

Και πρόσθεσε: «Αν ήμουν χαιρέκακος άνθρωπος, θα έλεγα ότι:

«Χάθηκε η αναπτυξιακή δυναμική που η χώρα είχε αποκτήσει», όπως έγραφε ο κ. Σταϊκούρας όταν είχαμε ανάπτυξη 1,7%. Ή ότι «η χώρα έχει αναιμική ανάπτυξη», όπως έγραφε όταν είχαμε 2,8%.

Ή ότι «Τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να επιτύχει ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη», όπως έγραφε πέρυσι τέτοια εποχή, με σχεδόν διπλάσια ανάπτυξη.

Επειδή δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος, περιμένω εναγωνίως την ανακοίνωση του κ. Σταϊκούρα, που θα βάζει τα πράγματα σε τάξη», σημείωσε.