ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο και το ξέρει αυτό η Τουρκία»

Για τις αποκαλύψεις σχετικά με τους διαλόγους Μιωνή – Παππά, τις εξελίξεις στην προανακριτική επιτροπή και τα Ελληνοτουρκικά, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και στους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης.

Για τα Ελληνοτουρκικά θέματα ο κ. Γαϊτάνης σημείωσε ότι ήταν πολύ σημαντικό που ύστερα από πολλούς μήνες ο Έλληνας Πρωθυπουργός, συνομίλησε με τον Τούρκο Πρόεδρο, έστω και για θέματα τα οποία δεν θα ήταν υψηλής προτεραιότητας αλλά εξίσου σημαντικά όπως είναι η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και το άνοιγμα των συνόρων. Είναι απαραίτητο, σημείωσε, να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και ανέφερε ότι θέλουμε την καλή γειτονία, υπό όρους όπως είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, επ’ ωφέλεια των δύο λαών.

Για το ζήτημα που έχει προκύψει με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σχολίασε ότι πρόκειται για ένα Οικουμενικό μνημείο που ανήκει στην παγκόσμια κοινότητα και δεν είναι εύκολο για την Τουρκία να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση.

Υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή, η Τουρκία είναι απομονωμένη από την διεθνή κοινότητα και αναφέρθηκε ενδεικτικά στη στάση της Γαλλίας καθώς και στην τελευταία δήλωση του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ, που και οι δύο είναι υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.
Καταλήγοντας σημείωσε ότι αν χρειαστεί θα απαντήσουμε στην Τουρκία, όπως απαντήσαμε και στον Έβρο, όταν πήγαν να εργαλειοποιήσουν το μεταναστευτικό ζήτημα. «Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο και το ξέρει αυτό η Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις αποκαλύψεις σχετικά με τους διαλόγους Μιωνή – Παππά, μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος τύπου ανέφερε ότι η συγκεκριμένη συνομιλία παρουσιάστηκε από τον κ. Μιωνή και επισήμανε ότι οι υπόλοιπες συνομιλίες που καταγράφονται σε εφημερίδες, έχουν ως μάρτυρες, προσωπικές σημειώσεις ανθρώπων που συμμετείχαν, σε αυτές. Τόνισε ότι η ουσία της υπόθεσης είναι ότι ορισμένοι προσπαθούσαν να στήσουν μια παράλληλη δομή εξουσία με την νόμιμη, η οποία στόχευε σε πολιτικούς αντιπάλους, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους που άσκησαν κριτική, σε συζύγους πολιτικών κι αυτό, σημείωσε, ότι είναι θέμα για τη Δημοκρατίας μας για την ποιότητα του Δημοκρατικού πολιτεύματος.
Από την άλλη υπογράμμισε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών αφήνουμε έκθετο τον κ. Τσίπρα, ο οποίος εδώ και μια εβδομάδα, δεν έχει λάβει καμία θέση, πράγμα το οποίο δείχνει ότι ταυτίζεται με αυτές τις καταστάσεις.
Σε σχέση με την προανακριτική επιτροπή σχολίασε ότι πρόκειται για μια ανεξάρτητη έρευνα, η οποία έχει ξεκινήσει από την ελληνική βουλή, εδώ και κάποιους μήνες, ενώ η διαδικασία βρίσκεται στη συγγραφή του πορίσματος και κανείς δεν μπορεί να ξέρει, ποιο θα είναι η πρόταση. «Από το 2018 η Ν.Δ. ομιλεί, περί υπαρκτού σκανδάλου, το οποίο φυσικά αφορά το ιατρικό του σκέλος, δεν αφορά, πολιτικά πρόσωπα, ότι θα πρέπει να εξεταστεί, κι αυτοί που έχουν βλάψει το ελληνικό δημόσιο, να αποκαλυφθούν και να πληρώσουν για αυτές τους τις πράξεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις απόψεις που εκφράζονται από ορισμένους, για βρώμικο ‘89, ο εκπρόσωπος τύπου σχολίασε ότι αυτό γίνεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους κάλεσε να ρωτήσουν γι’ αυτό το ζήτημα τον κ. Κουβέλη, τον κ. Κωνσταντόπουλο και τον κ. Δραγασάκη, οι οποίοι τότε ήταν από αυτούς που συμμετείχαν σε αυτές τις διαδικασίες για την κάθαρση και να τους πουν εάν ήταν βρώμικο το ‘89.