ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα πολιτικά σενάρια της επόμενης ημέρας

Δύο είναι τα βασικά σενάρια για την ετυμηγορία του σημερινού δημοψηφίσματος, εκ των οποίων το καθένα κυοφορεί διαφορετικές εξελίξεις για την επόμενη μέρα τόσο στη μάχη με τους πιστωτές όσο και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο.

 

ΟΧΙ: Εάν στις κάλπες επικρατήσει το «Όχι»(οι τελευταίες εκτιμήσεις του έδιναν τη νίκη με οριακή διαφορά) ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει στις Βρυξέλλες για την πιο σκληρή, ίσως, μάχη στην ιστορία της ενωμένης Ευρώπης.

Μια, υπαρκτή, εισήγηση προς ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας είναι να καλέσει ο πρωθυπουργός και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να υπερασπιστούν μαζί του, σε κοινό μέτωπο, την ηχηρή λαϊκή εντολή. Πληροφορίες του usay.gr, αναφέρουν άλλωστε ότι το Μαξίμου εργάζεται πάνω στη σύσταση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης. 

Ισχυρή εκδοχή παραμένει και ένας ανασχηματισμός, με αποχώρηση Βαρουφάκη, προκειμένου να υπάρξει μια κίνηση κατευνασμού προς την Ευρώπη.

 

Από την πλευρά των δανειστών τα μηνύματα που εκπέμπονται για την περίπτωση του «Όχι» εξακολουθούν να είναι σκληρά, με τους πιο ακραίους (Σόιμπλε) να συνεχίζουν να απειλούν με grexit ενώ και οι πιο μετριπαθείς εκφράζουν προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μια κυβέρνηση που δεν εμπιστεύονται. 

Από την άλλη όμως υπάρχουν και εκείνοι που τις τελευταίες ώρες αλλάζουν ρότα, όπως ο μέχρι πρώτινος σκληρός κύριος Σούλτς που μετά την ωμή πολιτική του παρέμβαση και την επιθυμία… να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τώρα αλλάζει την στάση του δηλώνοντας πως δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα. 

Στην ουσία, παραμένει εξαιρετικά δύσκολο η Ευρώπη να κλείσει την πόρτα της διαπραγμάτευσης σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία.

ΝΑΙ: Eίναι το πιο σύνθετο πολιτικά σενάριο, τόσο για την Αθήνα όσο και για τους ευρωπαίους. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι εάν επικρατήσει το «Ναι» θα διασφαλίσει τη συμφωνία και θα αποχωρήσει, αφήνοντας την εφαρμογή της σε μια μεταβατική κυβέρνηση με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Το επόμενο βήμα θα είναι οι εκλογές σε δύο με τρεις μήνες και, σε κάθε περίπτωση, μόλις ομαλοποιηθεί στοιχειωδώς η κατάσταση της οικονομίας.

Οι εισηγήσεις και οι σκέψεις που υπάρχουν, όμως, στο Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα  σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, είναι πως σε περίπτωση αποτελέσματος υπέρ του «Ναι» με διαφορά μικρότερη των 10 μονάδων δεν επιτρέπει στον πρωθυπουργό να αποχωρήσει.

Ένα, πιθανό σ’ αυτή την περίπτωση, σενάριο, είναι να καλέσει και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς στην διαπραγματευτική μάχη, ενώ δεδομένος πρέπει να θεωρείται τόσο ο ανασχηματισμός και η διεύρυνση της κυβέρνησης πέραν των στενών κομματικών τειχών, όσο και οι εσωτερικές αναταράξεις, ακόμη και με πιθανές αποχωρήσεις, στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες η εν λόγω εκδοχή αντιμετωπίζεται με πολλαπλές προσεγγίσεις και αναγνώσεις. Οι «σκληρές» διαρροές φέρουν και πάλι τους πιστωτές αποφασισμένους να μην συνομιλήσουν ξανά και να μην κλείσουν καμία συμφωνία με την κυβέρνηση Τσίπρα.

Το επιχείρημα που προβάλουν είναι ότι μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί και να τις εφαρμόσει, είναι όμως ένα επιχείρημα που έχει τεράστιο έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης.