ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σκίτσα του Sky News με τους πρωταγωνιστές ενός… Grexit

Μια σειρά σκίτσων τα οποία παρουσιάζουν με πολύ χιούμορ τους βασικούς παίκτες της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό ζήτημα έδωσε στη δημοσιότητα ο γελοιογράφος του Sky News.

 

Άγκελα Μέρκελ

«Από όλους τους χαρακτήρες σε αυτό το δράμα η κ. Μέρκελ είναι ο πιο σημαντικός. Κυρίως γιατί η Γερμανία έχει όλα τα χρήμα. Αλλά επίσης επειδή η κρίση δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα. Υπό μία έννοια έχει να κάνει και με το ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη», αναφέρει το Sky News και προσθέτει: «Το ερώτημα είναι αν θέλει να βάλει την πειθαρχία και τα δύσκολα μαθήματα στην Ελλάδα πριν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο Βερολίνο όπως και στην Αθήνα».

Αλέξης Τσίπρας

«Και ο Αλέξης Τσίπρας έχει το δικό του δίλημμα. Έγινε πρωθυπουργός υποσχόμενος να βάλει τέλος στη λιτότητα και να το κάνει διατηρώντας τη χώρα στο ευρώ», αναφέρει το Sky News και προσθέτει:

«Οι δανειστές, μεταξύ αυτών και η Α. Μέρκελ, επιμένουν ότι για να πάρει η Ελλάδα χρήματα πρέπει να συνεχίσει τουλάχιστον κάποιες από εκείνες τις περικοπές που ο Τσίπρας αρνείται. Σε αυτό το σημείο ήμασταν τον Ιανουάριο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές. Σε αυτό το σημείο είμαστε τώρα, έξι μήνες μετά».

Γιάνης Βαρουφάκης

Ίσως ο πιο αντισυμβατικός άνθρωπος που ανέλαβε ποτέ έναν τέτοιο ρόλο, ο Βαρουφάκης είναι ένας ροκ-σταρ των οικονομικών, που φορά πέτσινα τζάκετ και οδηγεί μοτοσικλέτα. Είναι επίσης εξπέρ στην Θεωρία των Παιγνίων -δηλαδή στα οικονομικά των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, η δική του διαπραγματευτική τακτική δεν υπήρξε μέχρι στιγμής επιτυχής.

Σε μια σειρά από συναντήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, ο Βαρουφάκης έχει σκίσει τις προτάσεις τους, έχει απορρίψει οποιονδήποτε συμβιβασμό, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει παρά θα υποχωρήσει.

Το αποτέλεσμα ήταν να περιθωριοποιηθεί από όσους διαπραγματεύονταν μαζί του.

Κριστίν Λαγκάρντ

Μετά το τελευταίο Eurogroup η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι την επόμενη φορά που θα υπάρξουν διαβουλεύσεις, θα πρέπει οπωσδήποτε να παρίστανται «ενήλικοι στην αίθουσα» -ένας όχι τόσο λεπτός υπαινιγμός για τον έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Το ΔΝΤ έχει δανείσει ένα άνευ προηγουμένου ποσό χρημάτων στην Ελλάδα και ποτέ δεν έχει χάσει χρήματα από δάνειο σε κάποια ανεπτυγμένη οικονομία. Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, αυτή η παράδοση τελειώνει, αναφέρει το Sky News.