ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα ξένα ΜΜΕ γυρίζουν την πλάτη στις εκλογές

Όπως αναφέρει μάλιστα σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή» η απάντηση που έλαβε δημοσιογράφος που εργάζεται σε ξένο πρακτορείο, όταν προσπάθησε να πείσει την αρχισυντάκτρια του να έρθει στην Ελλάδα για να καλύψει τις εκλογές ήταν η εξής: «Αυτές οι εκλογές δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον, η συμφωνία έχει υπογραφεί και όποιος και αν κερδίσει θα κληθεί να την εφαρμόσει. Μήπως, τελικά, θέλεις να πας Ελλάδα για διακοπές;».

 

 

 

Όπως τονίζει η εφημερίδα, πλέον το ζήτημα που αφορά κυρίως τα μένα Μέσα είναι το προσφυγικό και έτσι προτιμούν να στείλουν κάποιον δημοσιογράφο στην Λέσβο ή στην Κω. «Το υπ’ αριθμόν ένα θέμα είναι το προσφυγικό, οι ελληνικές εκλογές τους μοιάζουν ασήμαντες και επιπλέον φαίνεται ότι το ελληνικό θέμα προσώρας εξαντλήθηκε» σχολιάζει στην «Κ» ο ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, κ. Γιώργος Τζογόπουλος. «Τις παραμονές του δημοψηφίσματος είχα λάβει περίπου σαράντα αιτήματα από ξένους δημοσιογράφους για συνέντευξη, τώρα μόλις έξι…» αναφέρει.

Ένα άλλο γεγονός που εμποδίζει τους δημοσιογράφους να καλύψουν τις εκλογές είναι η ανάκληση των αδειών τους κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος κάτι που συνδυάστηκε και με τις συνομιλίες που ακολούθησαν στις Βρυξέλλες. Έτσι, ο Σεπτέμβρης ήταν ο μοναδικός μήνας που θα μπορούσαν να έχουν άδεια. «Θα ήθελα πολύ να ήμουν στο Σύνταγμα τώρα, αλλά κάνω διακοπές στην… Ταϊλάνδη», απάντησε με απόλυτη ειλικρίνεια Γερμανίδα δημοσιογράφος στην «Κ».

Πότε όμως θα επανέλθει η Ελλάδα στην επικαιρότητα; Σύμφωνα με την Μαρία Μαργαρώνη που είναι ανταποκρίτρια στο The Nation και συνεργάτιδα του Guardian και του BBC, «η Ελλάδα θα επανέλθει στο επίκεντρο, αν προκύψουν αρνητικές αξιολογήσεις στο πρόγραμμα στήριξης, σε πέντε περίπου μήνες». Η ίδια δεν έχει έρθει, «το περιοδικό μου δεν το ζήτησε και εγώ δεν είχα τα κουράγια, άλλωστε νομίζω ότι ο κόσμος δεν έχει κάτι τώρα να μας πει».

Εκατοντάδες ξένοι δημοσιογράφοι κάλυψαν τις προηγούμενες εκλογές

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου το Ζάππειο Μέγαρο είχε γεμίσει από ξένους δημοσιογράφους και ανταποκριτές Μέσων του εξωτερικού οι οποίοι είχαν επισκεφθεί την χώρα μας προκειμένου να καλύψουν τον παλμό της εκλογικής μάχης.
Συγκεκριμένα το βράδυ της Κυριακής των εκλογών στο Ζάππειο Μέγαρο βρέθηκαν:

Διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι 876 ( από 649 στις εκλογές του 2012)
Ξένοι δημοσιογράφοι 497 (από 298 στις εκλογές του 2012)
Ανταποκριτές Ξένου Τύπου 148 (από 100 στις εκλογές του 2012)
Έλληνες δημοσιογράφοι 231 (από 251στις εκλογές του 2012)
Χώρες 45 (από 44 στις εκλογές του 2012)
Πρακτορεία Ειδήσεων 27 (από 31 στις εκλογές του 2012)
Τηλεοπτικά κανάλια 100 (από 66 στις εκλογές του 2012)
Ραδιοφωνικοί σταθμοί 27 (από 31στις εκλογές του 2012 )
Εφημερίδες 84 (από 85 στις εκλογές του 2012).

Απόβαση ξένων δημοσιογράφων και στο δημοψήφισμα

Το ενδιαφέρουν του Τύπου είχε συγκεντρώσει και το δημοψήφισμα καθώς βρέθηκαν στην χώρα μας δημοσιογράφοι από 44 χώρες. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΕΕ γιατο δημοψήφισμα είχαν διαπιστευτεί 699 εκπρόσωποι ΜΜΕ (325 δημοσιογράφοι, 99 φωτογράφοι, 105 κάμερες και 167 μέλη τηλεοπτικών συνεργείων) εκ των οποίων 160 εκπρόσωποι ελληνικών ΜΜΕ, 539 εκπρόσωποι διεθνών ΜΜΕ από 21 διεθνή πρακτορεία, 81 τηλεοπτικούς σταθμούς, 58 εφημερίδες και 17 ραδιόφωνα από όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: