ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για Χίο, Λέσβο, Σάμο και Έβρο

Ταξιδιωτική οδηγία για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο, λόγω των εξελίξεων στο προσφυγικό, εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Η ταξιδιωτική οδηγία αφορά τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τα χερσαία σύνορα στον Έβρο. Η πρεσβεία των ΗΠΑ επισημαίνει ότι «μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών είναι συγκεντρωμένοι σε πολλά σημεία στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία», ενώ σημειώνει ότι έχουν ξεσπάσει κάποιες βίαιες συγκρούσεις στη Λέσβο και τον Έβρο.

«Η πρεσβεία έχει λάβει αναφορές για βία ενάντια σε Αμερικανούς πολίτες που επιχειρούν να ταξιδέψουν στη Λέσβο», επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση που παρέχει οδηγίες προς τους πολίτες των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, τους καλεί: να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φύγουν από αυτές τις περιοχές αν αισθάνονται ότι διατρέχει κίνδυνο η ασφάλειά τους, να έχουν «πλάνα εκκένωσης», που δεν βασίζονται στη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης, να κρατούν χαμηλό προφίλ, να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών, όπως και να αποφεύγουν τα μεγάλα πλήθη και τις συγκεντρώσεις.