ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τετ α τετ Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στη Ρίγα

Οι κατ' ιδίαν συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, την Πέμπτη στη Ρίγα της Λετονίας, ενδέχεται να αποτελέσουν θεμέλιο λίθο για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας, μεταδίδει το κρατικό γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Dpa. 

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες που επικαλείται το πρακτορείο, η Ελλάδα έχει καταθέσει για πρώτη φορά μια ουσιαστική λίστα μεταρρυθμίσεων, η οποία περιλαμβάνει και σχέδια για προσαρμογές στο συνταξιοδοτικό. 

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες δεν αποκλείεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα. 

Με πρόταση – πακέτο για το χρέος στη Ρίγα ο Αλέξης Τσίπρας

Στο πλαίσιο της επιδίωξης της κυβέρνησης για «ενιαία συμφωνία», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να παρουσιάσει στους ευρωπαίους ηγέτες (Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ), με τους οποίους θα συναντηθεί στη Ρίγα, όπου διεξάγεται την Πέμπτη και την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, πρόταση – πακέτο για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει τον εξορθολογισμό της διάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, χωρίς κουρέματα και δραματικές αλλαγές.
 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός ανάφερε πως θα επιδιώξει να γίνει συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους στις συναντήσεις με τους εταίρους, ώστε το ζήτημα να τεθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και να ληφθεί υπόψη ως παράμετρος και στις συζητήσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η Ελλάδα διεκδικεί χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα έτη 2015 – 2016 και μειωμένα πλεονάσματα για τα επόμενα έτη, σε σχέση με τους υφιστάμενους στόχους του τρέχοντος προγράμματος. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως η αλλαγή διάρθρωσης του χρέους θα μπορούσε να εξυπηρετήσει αυτό το σκοπό.

Μια πρόταση που έχει παρουσιασθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη περιλαμβάνει έξυπνα «swaps» (ανταλλαγές χρέους) και αφορά στα ομόλογα από το πρόγραμμα SMP που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους 27 δισ. ευρώ.

Για τα ομολόγα αυτά η ελληνική πλευρά προτείνει τη διαμεσολάβηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ώστε η ΕΚΤ να αποπληρωθεί από αυτόν και, παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο να αποπληρώσει τον ESM σε βάθος χρόνου, μετά από σχετική συμφωνία με τους εταίρους.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να μειώσει χρηματοδοτικά κενά της περιόδου 2015-2018 και να δημιουργήσει το δημοσιονομικό χώρο που χρειάζεται η οικονομία.

Ωστόσο, η λήψη δανείου έως και 30 δισ. ευρώ από τον ESM για την ανταλλαγή χρέους προϋποθέτει πως η Ελλάδα θα υπαχθεί σε πρόγραμμα του Μηχανισμού.

Διαβάστε επίσης: