slider, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θα αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία» διαμηνύει από την P-TEC ο Μητσοτάκης (ΒΙΝΤΕΟ)

Μήνυμα για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Ελλάδας και την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας–ΗΠΑ έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην 6η Υπουργική Συνάντηση της Διατλαντικής Συνεργασίας για την Ενέργεια, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε βασικό ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επισημαίνοντας πως «η χώρα είναι πλέον πάροχος ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη τη νοτιοδυτική Ευρώπη».

Αναφέρθηκε στις πρόσφατες επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου, σταθμούς και αγωγούς, σημειώνοντας ότι «μέσα σε λίγα χρόνια, η Ελλάδα πέρασε από το να είναι απλός εισαγωγέας σε εξαγωγέα ενέργειας». Όπως είπε, «πάνω από 17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου εξήχθησαν από τη χώρα το 2024».

Αναφερόμενος στην εσωτερική ενεργειακή πολιτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι από την αρχή της θητείας του «λήφθηκε η στρατηγική απόφαση να φύγουμε μακριά από τον λιγνίτη», τονίζοντας ότι η επιλογή αυτή έγινε «όχι μόνο για περιβαλλοντικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους, καθώς ο λιγνίτης ήταν ακριβός».

«Επενδύσαμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο και τον αέρα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «σήμερα οι ΑΠΕ καλύπτουν πάνω από το 50% της ηλεκτρικής παραγωγής μας». Μάλιστα, «το 2024 η Ελλάδα έγινε για πρώτη φορά εξαγωγική χώρα ηλεκτρικής ενέργειας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο του φυσικού αερίου στη μεταβατική περίοδο, σημειώνοντας ότι «επενδύσαμε σε νέα εργοστάσια και δίκτυα, δίνοντας ευελιξία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των υποδομών αποθήκευσης και σύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο, επισημαίνοντας ότι «υλοποιείται έργο 6 δισ. ευρώ για τη διασύνδεση όλων των νησιών, ξεκινώντας από την Κρήτη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στις νέες ερευνητικές γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία μεταξύ ExxonMobil, HelleniQ Energy και Energean ως «την πρώτη ερευνητική αποστολή για εξόρυξη υδρογόνου στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια». Όπως τόνισε, «η Ευρώπη θα χρειάζεται φυσικό αέριο για πολλά χρόνια ακόμα, και η Ελλάδα θα συμβάλει καθοριστικά στην ασφάλεια του εφοδιασμού».

Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη