3 top δεξιά, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θα κριθώ στο τέλος της 4ετίας» δηλώνει ο Μητσοτάκης και προαναγγέλλει τομές – Τι απαντά για Τέμπη, εγκληματικότητα, ακρίβεια

«Αυτή την 4ετια πρέπει να κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος. Αν στην πρώτη 4ετια αντιμετωπίσαμε κρίσεις τώρα μπαίνουμε στα βαθιά. Θα κριθώ για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών στο τέλος της 4ετιας» τόνισε σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την έξαρση των φαινομένων βίας τόνισε πως «είναι μια γροθιά στο στομάχι για όλους μας το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων και για μενα προσωπικά, και μας υπενθυμίζει ότι αυτά που κάνουμε δεν είναι πολλές φορές αρκετά».

Για το ρόλο της αστυνομίας και τι πρέπει να αλλάξει σημείωσε ότι «μπορεί να υπάρχει αυτή η κουλτούρα του ωχαδελφισμού». «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως να απαλλάξουμε τους αστυνομικούς από πολλά γραφειοκρατικά ζητήματα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι μπορεί να αλλάξαμε την πορεία της χώρας αλλά «τώρα μπαίνουμε στα βαθιά».

Για τα μέτρα της κυβέρνησης που αφορά τα περιστατικά βίας στα σχολεία ο πρωθυπουργός είπε ότι ο αρχικός στόχος είναι να δώσουμε στα παιδιά που υφίστανται μπούλινγκ να δώσουν καταγγελία και να ξέρουν ότι μπορούν να την κάνουν με ασφάλεια.

Αναφορικά για τα αίτια, είπε ότι το ζήτημα είναι σύνθετο έχει να κάνει όχι μόνο με τα κινητά και τη δημοσιοποίηση. «Έχω μεγαλώσει τρία παιδιά και γνωρίζω ότι πρέπει στα παιδιά να δίνουμε αγάπη και να βάζουμε όρια».

Για τις ζημιές που γίνονται στα σχολεία ο πρωθυπουργός επανέλαβε και υποστήριξε το μέτρο ότι «πρέπει να τις πληρώνουν οι οικογένειες».

Όσον αφορά στη βία μεταξύ εφήβων και εκτός σχολείων σημείωσε ότι υπάρχει αποτρεπτική παρουσία της αστυνομίας «Θα είμαστε αφελείς αν λέμε ότι θα εξαλείψουμε με μιας το φαινόμενο» σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δε θα φτάσουμε στα ακραία φαινόμενα που επικρατούν σε άλλες χώρες.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα αναφέρθηκε στα τραγούδια που ακούν οι έφηβοι και προάγουν τη βία και μάλιστα κατά των γυναικών.

Για τις δημοσκοπήσεις και τα Τέμπη είπε «να συγκαλύψουμε τι; ότι υπήρχαν στο τρένο εκρηκτικά και σπεύσαμε την ώρα του ατυχήματος; Θα το κρίνει ο πραγματογνώμονας. Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα». «Δεν προφτάσαμε να έχουμε όλα έτοιμα τα συστήματα ασφαλείας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά και να εξασφαλίσουμε ότι τα τρένα μας θα είναι ασφαλή».

Στο ερώτημα αν έγινε μοντάζ είπε ότι είναι βαριά προσβλητικό αυτό «Όλα τα ηχητικά διέρρευσαν στα μέσα δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι ειπώθηκε».

Για το μπάζωμα υποστήριξε ότι οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τον πόνο τους είναι γονείς. «Ποιο μπάζωμα; Να ρίξεις χαλίκι για να περάσει αμαξοστοιχία για να σταθεροποιηθεί το έδαφος. Αυτή η απόφαση την πήραν υπηρεσιακά στο πεδίο».

«Δεν απαντήσαμε στις ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας της αντιπολίτευσης. Αυτό ήταν το λάθος μας και κάνω την δική μου αυτοκριτική. Αν η αντιπολίτευση καταθέσει κατηγορητήριο για την προανακριτική επιτροπή θα το εξετάσουμε» σημείωσε.

Για την ελληνική οικονομία, είπε ότι η ακρίβεια ροκανίζει τα εισοδήματά των νοικοκυριών, με τον πληθωρισμό που είναι πραγματικότητα. «Δε θα ωραιοποιήσω καμία εικόνα. Οι δαπάνες εκτός από σούπερ μάρκετ είναι και η ενέργεια που έχει μειωθεί σημαντικά και να επιστρέφουμε σε τιμές του 21. Έχει γίνει πρόοδος με δομικές παρεμβάσεις ώστε πολλά προϊόντα να είναι πιο φτηνά. Η ακρίβεια θα υποχωρήσει και οι αυξήσεις των μισθών είναι εδώ για να μείνουν. Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό είναι μεγαλύτερες από τη συνολική αύξηση του πληθωρισμού».

Για το επίδομα Πάσχα που δεν δόθηκε είπε ότι η χώρα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα για μειώσει το χρέος. «Αν έχουμε υπέρβαση εσόδων στο τέλος της χρονιάς θα δούμε τι κάνουμε γιατί δέσμευσή μου είναι ότι δε θα ξαναζήσουμε κίνδυνο χρεωκοπίας».

Για τις τιμές των ενοικίων τόνισε πως υλοποιείται σειρά δράσεων για να στηριχθεί το κόστος στέγης, ενώ για το ανακαινίζω-ενοικιάζω,  είπε ότι σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα.

Όσον αφορά στα πρόστιμα σε εταιρίες και αν είναι αποτρεπτικά για την άνοδο των τιμών σημείωσε ότι «υπάρχει ικανοποιητική συμμόρφωση».

Για την υγεία και τα απογευματινά χειρουργεία, είπε πως δεν αφορούν κρίσιμες εγχειρήσεις αλλά για συνηθισμένα περιστατικά που δεν κινδυνεύει η ζωή τους, αλλά ταλαιπωρούνται «είναι για αυτούς που έχουν  χρήματα να πληρώσουν λιγότερα από ιδιωτικά νοσοκομεία».
«Εξετάζουμε να καλύπτει το κράτος κάποια από τα απογευματινά χειρουργεία με εισοδηματικά κριτήρια ή με κριτήρια λίστας» τόνισε.

Για τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ψηφίζουμε για το πόσο δυνατή να είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη και πως την επόμενη μέρα θα είμαστε πιο διεκδικητικοί στην Ευρώπη.

«Εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027 αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Βλέπω τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Βελόπουλο και θυμάμαι τον κ. Τσίπρα με τον τον κ. Καμμένο» είπε χαρακτηριστικά.

Για τις απώλειες στα ποσοστά είπε «ότι προχωρήσαμε μεταρρυθμίσεις με συγκρούσεις και αυτό δε γίνεται χωρίς κόστος».

Για την ισότητα στο γάμο ανέφερε ότι μπορεί κάποιους να ενόχλησε και τελικά όταν έρθει η ώρα την κάλπης θα δουν τη μεγάλη εικόνα.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επίσκεψη του πιθανότητα στις 13 Μαΐου στην Τουρκία τόνισε: «Υπάρχει μια σημαντική πρόοδος εξομάλυνσης των σχέσεων. Δεν έχουμε 12 μήνες παραβιάσεις. Αυτό Είναι επιτυχία. Έχει περιοριστεί η ροή μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Χωρίς να υποχωρήσουμε ούτε βήμα στις πάγιες θέσεις μας» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη συζήτησε με την Τουρκία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Για τους Σπαρτιάτες και πώς θα διαχειριστεί το θέμα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κατατεθεί υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της υποψηφιότητάς των Σπαρτιατών και «μακάρι να συντονιστούμε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

«Νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία, σε ένα κλίμα γενικότερης τοξικότητας, να μπορούμε να συμφωνούμε τουλάχιστον σε κάποια αυτονόητα. Αφού δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε πολλά άλλα, τουλάχιστον εδώ νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε ένα από κοινού βήμα στη σωστή κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το ενδεχόμενο να μεταπηδήσει στην Ευρώπη είπε ότι είναι κολακευτικό αλλά «η διάψευση μου παραμένει. Δε με ενδιαφέρει να εκπροσωπήσω την Ευρώπη στην Ελλάδα, αλλά την Ελλάδα στην Ευρώπη».

Δείτε τη συνέντευξη