ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θερμή η υποδοχή του Σι Τζινπίνγκ στο Προεδρικό Μέγαρο – Ο διάλογος με τον Παυλόπουλο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έφτασε στον Άγνωστο Στρατιώτη όπου τον υποδέχθηκε όπως προβλέπει το πρωτόκολλο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Ο Σι Τζινπίνγκ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο.

Στην συνέχεια κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τον υποδέχθηκε με κάθε επισημότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι αποτελεί τιμή για την Ελλάδα η επίσκεψη του κινέζου Προέδρου.

«Οι σχέσεις μας είχαν αναβαθμιστεί από το 2006 . Η επίσκεψη αυτή επισφραγίζει τη νέα περίοδο των σχέσεων μας» είπε ο κ. Παυλόπουλος για να προσθέσει ότι η Κίνα είναι παγκόσμιος παράγοντας στην οικονομία λόγω των επιτευγμάτων της.

Ανοίγουμε τον δρόμο στην Κίνα προς την Ευρώπη τόνισε ο κ. Παυλόπουλος σημειώνοντας ακόμη ότι η συμπόρευση των δύο λαών δεν μετριέται με την έκταση του εδάφους αλλά με τη δύναμη της ψυχής των λαών.

Από την πλευρά του ο κινέζος πρόεδρος απευθυνόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο τόνισε ότι «είναι μεγάλη μου χαρά που επισκέπτομαι την Αθήνα μετά από πρόσκλησή σας».

Ο Σι Τζινπίνγκ υποστήριξε ότι «οι χώρες μας είναι κληρονόμοι δύο μεγάλων πολιτισμών» και έκανε λόγο για τεράστια συνεισφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό.

«Έχω μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον. Οι λαοί μας αγωνίστηκαν σκληρά για να οικοδομήσουν μία σύγχρονη χώρα. Έφτασα στην Ελλάδα χθες το βράδυ και ήδη διαισθάνθηκα την ατμόσφαιρα, ένοιωσα τον ελληνικό πολιτισμό και το λέω αυτό προερχόμενος από τον πανάρχαιο κινεζικό πολιτισμό. Οι λαοί μας είναι υπερήφανοι για την κληρονομιά τους»

πηγή βίντεο enikos.gr