ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ με την εκλογή Προέδρου – Όλα τα σενάρια και οι εναλλακτικές της κυβέρνησης

eklogh-proedrou

Δύσκολη προβάλλει με τα σημερινά δεδομένα η εξίσωση των 180 ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, στην τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου. Θα προηγηθούν η πρώτη ψηφοφορία την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, στην οποία απαιτούνται 200 ψήφοι, και η δεύτερη στις 23 Δεκεμβρίου.

Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η κυβερνητική πλειοψηφία αθροίζει 155 βουλευτές (127 της ΝΔ και 28 του ΠΑΣΟΚ), υπολείπονται 25 βουλευτές για να συμπληρωθεί ο κρίσιμος αριθμός των 180. Οι ψήφοι αυτές θα αναζητηθούν από τρεις βασικές δεξαμενές:

1. Τους ανεξάρτητους βουλευτές, που είναι συνολικά 26 (17 ανεξάρτητοι δημοκρατικοί και 7 ανεξάρτητοι)

Σήμερα, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, κάποιοι από τους ανεξάρτητους εκφράστηκαν θετικά, κάποιοι αρνητικά και άλλοι δεν τοποθετήθηκαν.

Από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν αρνητικά ήταν ο Μίμης Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας μέσω της σελίδας του στο Facebook: «Πιστόλι στον κρόταφο; Τρία όχι».

Ο Πάρις Μουτσινάς δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας, από τη στιγμή που έπεσε στο κενό η πρωτοβουλία των οκτώ βουλευτών για εθνική συνεννόηση. «Δεν έγινε αυτό και κατόπιν αυτού δεν θα ψηφίσω τον ΠτΔ, και δεν με αφορά το πρόσωπο, μιλάω πολιτικά, δεν θα νομιμοποιήσω την πολιτική αυτής της κυβέρνησης να συνεχίσει να δυσοδομεί τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, ο Παναγιώτης Μελάς έδειξε να βλέπει θετικά την υποψηφιότητα Δήμα και δήλωσε πως είναι πιθανό να τον ψηφίσει. «Οι εκλογές είναι γεγονός ότι φέρνουν πίσω την οικονομία. Άρα, αν πάμε σε εκλογές θα οδηγηθεί η Ελλάδα σε καλύτερο ή χειρότερο δρόμο; Αυτό θα μελετήσω μέχρι την τελευταία στιγμή. Φυσικά έχω θετική κατεύθυνση προς τον κ. Δήμα» είπε.

Θετικός είναι ο κύριος Κουράκος, ενώ οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ κ. Καπερνάρος και Νταβρής δείχνουν να προβληματίζονται, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι η απόφασή του θα εξαρτηθεί από τα μηνύματα που θα λάβει από τον λαό, τους ανθρώπους που τον ανέδειξαν εκπρόσωπό τους στο Κοινοβούλιο.

2. Τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, που είναι συνολικά 10

Στη ΔΗΜΑΡ βλέπουν πιθανές τις πρόωρες εκλογές και κάποιοι βουλευτές προβληματίζονται για τη στάση τους στην προεδρική εκλογή, τη στιγμή όμως που αναθερμαίνονται σενάρια σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, βουλευτές που την προηγούμενη εβδομάδα είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν για Πρόεδρο Δημοκρατίας, σήμερα εμφανίζονται επιφυλακτικοί έως αρνητικοί.

Ενδεικτικά, ο Νίκος Τσούκαλης δήλωσε: «Θεωρώ ότι η συγκυρία και το βεβαρημένο πολιτικό κλίμα αδικεί την υποψηφιότητα του κ. Δήμα για τον οποίο τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση, έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία και θητεύσει με απόλυτη επιτυχία σε όποια πόστα έχει υπάρξει. Όμως, δυστυχώς η συγκυρία λέει ότι ο κ. Δήμας δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Θέλω να συζητήσουμε με τα υπόλοιπα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και με τους συναδέλφους μου στην ΚΟ ώστε να βγάλουμε μια κοινή άποψη για τον ΠτΔ. Να έχουμε μια κοινή στάση» ήταν η θέση που διατύπωσε ο Θωμάς Ψύρρας.

«Ο Σταύρος Δήμας είναι ένα αξιόλογο προσωπο. Όμως η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται με εντελώς αντιθεσμικούς και εκβιαστικούς όρους και άρα δεν μπορώ να συναινέσω» ανέφερε η Νίκη Φούντα.

3. Τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, που είναι συνολικά 12

Προτού ανεξαρτητοποιηθεί, ο Παναγιώτης Μελάς είχε δηλώσει ότι υπάρχουν 3-4 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων που σκέφτονται να ψηφίσουν ΠτΔ, αλλά κανένας δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως προς αυτή την κατεύθυνση.

Στις αρνητικές ψήφους αθροίζονται οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 12 του ΚΚΕ, σύνολο 83, ενώ εκτός εξίσωσης μένουν οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στον Κορυδαλλό και είναι αμφίβολο εάν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

Πηγή: Mega