ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ μετά το «ναυάγιο». Ο Τσίπρας σκέφτεται σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής

Επιρρίπτοντας στους δανειστές την ευθύνη του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι «με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός» και σε δραματικούς τόνους προειδοποιεί ότι δημιουργούνται εμπόδια και υψηλοί κίνδυνοι, τους οποίους όμως αποφεύγει να προσδιορίσει.

 

Το Μέγαρο Μαξίμου επιρρίπτει την ευθύνη του αδιεξόδου αποκλειστικά στους θεσμούς και προαναγγέλει ότι δεν θα φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.

Με το non paper σηματοδοτείται μια δραματική αλλαγή το κλίμα των διαπραγματεύσεων. Ενώ μέχρι πριν λίγες ώρες στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν ότι ετοιμάζουν το πολυνομοσχέδιο με μια σειρά μέτρα για κατάθεση στη Βουλή προκειμένου να διαμορφωθεί το υπόστρωμα εκείνο που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για επίτευξη συμβιβαστικής λύσης με τους δανειστές, τώρα λένε ότι οι δανειστές θέτουν κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν].

Ετοιμη για ρήξη με τους δανειστές η κυβέρνηση

«Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους» επισημαίνεται στo non paper της κυβέρνησης.

Κύκλοι στο Μαξίμου εκτιμούν πως η κυβέρνηση είναι πλέον έτοιμη για πλήρη ρήξη με τους δανειστές με τον Αλέξη Τσίπρα και τους στενούς συνεργάτες του εξετάζουν κάθε πιθανή συνέπεια και τρόπους τόσο για να απορροφηθούν οι συνέπειες ενός οριστικού «ναυαγίου» ενώ ταυτόχρονα αναζητούν «όπλα» για τον πόλεμο που βρίσκεται στα πρόθυρα να ξεσπάσει ανάμεσα στους θεσμούς και την κυβέρνηση. 

Συγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός προτίθεται να προχωρήσει ακόμα και μέσα στα επόμενα 24ωρα στην κατάθεση αιτήματος για Σύγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να ενημερώσει το Κοινοβουλευτικό Σώμα για την διαπραγμάτευση και το «αδιέξοδο» στο οποίο οδηγείται. 

Μια κίνηση από τον πρωθυπουργό τόσο για να συσπειρώσει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κοινή γραμμή όσο και να θέσει την αντιπολίτευση προ των ευθυνών της για την στάση που θα κρατήσουν απέναντι στις πιέσεις των δανειστών και την χρηματοδοτική ασφυξία που βιώνει η ελληνική οικονομία από το κλείσιμο της κάνουλας της ρευστότητας από τους θεσμούς. 

Διαβάστε εδώ το non parer