ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι φοβάται το πρωθυπουργικό επιτελείο από τη Σύνοδο Κορυφής

 

της Ισιδώρας Μαρτίνου

Αφήνοντας πίσω του μια χώρα απέραντο καταυλισμό, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής, εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων για την εγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας.

Δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Der Standaar αναφέρει ότι στο προσχέδιο της Συνόδου αναφέρεται ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν 50.000 θέσεις προσφύγων στην ελληνική επικράτεια, την ώρα που ούτε οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν καταλήξει πόσοι θα είναι τελικά οι πρόσφυγες που υποχρεωθούμε να φιλοξενήσουμε ως χώρα. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προετοιμαστούν και για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα της Βαλκανικής Οδού, όπως γράφει η αυστριακή εφημερίδα. 

Καλά πληροφορημένες πηγές της κυβέρνησης με γνώση του προσφυγικού, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα αποτελέσματα της αυριανής Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, καθώς εκτιμούν ότι δεν έχουμε να περιμένουμε μια συμφέρουσα για την Ελλάδα απόφαση. Όπως σημειώνουν σε κατ'ιδίαν συνομιλίες, στην πράξη είναι πολύ πιθανό θα ξεπεραστούν κατά πολύ οι 50.000 θέσεις εγκατάστασης που λέει η κυρία Μέρκελ και ήδη ετοιμάζονται για πολύ δύσκολες μέρες. Δεν υπάρχει, επίσης, και η κατάλληλη υποδομή για τον γρήγορο διαχωρισμό των προσφύγων από τους μετανάστες που πρέπει να επαναπροωθηθούν.

Αυτό που ελπίζουν, και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, είναι να εφαρμοστεί η το σύστημα μετεγκατάστασης ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας, σύμφωνα με το οποίο στην Ελλάδα αναλογεί το 1/50 του προσφυγικού πληθυσμού. 

Επιπλέον, όσον αφορά την κατάσταση στην Ειδομένη, χαρακτηριστικά σημειώνουν από την κυβέρνηση ότι εάν μεταφερθεί εκεί σημαντική υπηρεσιακή βοήθεια, θα θεωρηθεί ότι θέλουν να εγκαταστήσουν μια μόνιμη κατάσταση. Από την άλλη μεριά, τώρα που δεν υπάρχει η απαιτούμενη επιχειρησιακή, υγειονομική, ιατροφαρμακευτική και επισιτιστική βοήθεια από το κράτος, κατηγορείται η κυβέρνηση ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στο τεράστιο προσφυγικό βάρος.