ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη συμβολή όλων για καθαρό τηλεοπτικό πεδίο ζήτησε ο Νίκος Παππάς

«Ας δούμε το παρελθόν, ας βάλουμε το δάχτυλο στην πληγή με την Εξεταστική Επιτροπή και ας συμβάλλουμε όλοι, ώστε να γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, να κάνουμε σταθερά βήματα προς ένα καθαρό τηλεοπτικό τοπίο, ένα καλύτερο τηλεοπτικό μέλλον» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, κατά τη συζήτηση για την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

 

 

 

Ανακοινώνοντας στην Ολομέλεια τη δημοσίευση στη Διαβούλευση την προκήρυξη για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, έκανε λόγο για «πολύ σημαντική στιγμή» και αφού ενημέρωσε ότι θα παραμείνει αναρτημένη για μια εβδομάδα, απηύθυνε πρόσκληση σε όλους να καταθέσουν προτάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού. Δεσμεύτηκε από την πλευρά του, ότι θα αξιοποιηθεί κάθε λειτουργική ιδέα και θα απαλειφθεί η όποια παράλειψη κατά την διαμόρφωση του τελικού κειμένου.

Στο πλαίσιο των αναφορών του επί του αντικειμένου της Εξεταστικής Επιτροπής, ο Νίκος Παππάς, είπε πως οι επιχειρήσεις στον χώρο της τηλεόρασης δεν λειτούργησαν ποτέ με βάση τους νόμους της αγοράς, καθώς τα τηλεοπτικά κανάλια λειτουργούν 26 χρόνια, χωρίς κανονικές άδειες και έχοντας χρέη τάξης του 1 δισ. ευρώ.

«Με ποιους κανόνες νομιμότητας, παραβιάσθηκε τόσο εξόφθαλμα ο κανόνας της βιωσιμότητας;» είπε, επισημαίνοντας πως εδώ ήρθε ο νόμος για την αδειοδότηση να συμβάλλει, έτσι ώστε «να επανέλθουμε κάποια στιγμή στο μέλλον και να μην κλαίμε τη μοίρα μας και δώσουμε εκ νέου την δυνατότητα να ανθίσει το λουλούδι της διαπλοκής».

Αφού ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως η διαπλοκή έχει τρεις πυλώνες, την πολιτική εξουσία, τα οικονομικά συμφέρονται και τα ΜΜΕ, υπογράμμισε ότι μόνο μια χώρα η οποία αναμετράται με τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, μπορεί να πάει μπροστά.

 

«Η παγίδα να βάζεις κάτω από το χαλί τα προβλήματα και να κουκουλώνεις το παρελθόν, συντηρεί τα ίδια λάθη και είναι θανάσιμο για τη Δημοκρατία», είπε και κάλεσε τους «παλαιούς» της ΝΔ που ψήφισαν τον νόμο Ρουσόπουλου «να το ξανασκεφτούν», υπενθυμίζοντας πως στο νόμο Ρουσόπουλου ο αριθμός αδειών ήταν αντικείμενο υπουργικής απόφασης. «Τότε, δεν ακούστηκαν υβρεολόγιο, Γεωργαλάδες και υπερεξουσίες υπουργών», είπε ο Νίκος Παππάς και απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε «να περάσει στην όχθη της δημιουργικής συμβολής για το πώς μπορούμε να πάμε στο νέο τηλεοπτικό τοπίο. «Πάμε για βιώσιμα και ποιοτικά σχήματα και μπορούμε και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Αναφερόμενος συνολικά στον τομέα των αρμοδιοτήτων του, ο Ν. Παππάς τόνισε ότι υλοποιούνται οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για ένα τοπίο νόμιμο, στέρεο και δημοκρατικό στα ΜΜΕ. Και αφού είπε πως αποκαταστάθηκε η αδικία που έγινε στην Πολιτεία με το κλείσιμο της ΕΡΤ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην ανησυχεί για τις μετατάξεις στην ΕΡΤ διότι, όπως είπε, η κυβέρνηση αυτή συλλογίζεται και τη σοβαρή λειτουργία των Οργανισμών, αλλά και τη δουλειά των ανθρώπων. Επίσης, είπε πως όταν ο αρχηγός της ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για διορισμούς και κομματικό κράτος να σκέφτεται πρώτα τους 51 μετακλητούς που είχε στο γραφείο του και σχολίασε πως αυτός ο αριθμός μάλλον ξεπερνά το προσωπικό στο πολιτικό γραφείο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.