ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα προτείνει ο Βαρουφάκης στο Eurogroup.To «New Deal» αλά Ρούσβελτ για την Ευρώπη.

«Πρόκειται για ιδέες και προτάσεις οι οποίες αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη, διότι εμείς οι Έλληνες δεν πιστεύουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε για τον εαυτό μας κάτι που δεν θα ισχύσει και για τους Ιταλούς, τους Πορτογάλους ή τους Ιρλανδούς. 

«Αργά ή γρήγορα, η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με εμάς, και να μας εξηγήσει για ποιον λόγο δεν εγκρίνει τις προτάσεις μας».

Αυτό είναι το σχέδιο, που ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε χθεσινή συνέντευξή του, στην εκπομπή Presa Diretta του ιταλικού δημόσιου καναλιού Rai Tre, που προβάλλεται κάθε Κυριακή βράδυ και το οποίο έχει αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη της.

Ενώ αποκαλύπτει πως ιθύνοντες σημαντικού ιταλικού θεσμού τον πλησίασαν και του είπαν ότι είναι αλληλέγγυοι με τη χώρα μας, αλλά δεν μπορούν να πουν την αλήθεια, διότι και η Ιταλία κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και φοβούνται τυχόν συνέπειες από τη Γερμανία.

«Τα τελευταία χρόνια, όλη η Ευρώπη καλύφθηκε από ένα σύννεφο φόβου. Κινδυνεύουμε να γίνουμε κάτι χειρότερο από την πρώην Σοβιετική Ένωση. 

Θέλω να σας πω ότι εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε το μονοπώλιο της αλήθειας. 

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, για την υπόλοιπη Ευρώπη και ιδίως για την Ιταλία, είναι να ανοίξουμε μια μικρή πόρτα προς την αλήθεια. 

Δεν μπορούμε να βρούμε μόνοι μας την αλήθεια, αλλά μπορούμε να ανοίξουμε μια πόρτα και να κινηθούμε ώστε να μπορέσετε να μας πλαισιώσετε. 

Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουμε να περάσουμε όλοι από το σκοτάδι της σημερινής λιτότητας, στο φως μιας ευρωπαϊκής ορθολογικής, λογικής συζήτησης»,επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης.

 

Την Τετάρτη, το πρώτο μεγάλο crash test.

Απέναντι στους ομολόγους τους, της Ευρωζώνης, θα σταθεί την Τετάρτη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, έτοιμος να παρουσιάσει την πρόταση της Αθήνας για μία συμφωνία-"γέφυρα" 3 μηνών. Θέλει μέχρι  τον Ιούνιο να συνεχίζονται οι συζητήσεις, αλλά και η χρηματοδότηση (έστω και με επιπλέον 5 δισ. από έντοκα γραμμάτια) ενώ δεν θα υφίσταται πρόγραμμα.

Μα βασικά επιχειρήματα ότι τα δάνεια και το πρόγραμμα της Τρόικα δεν εξυπηρέτησαν το πρόβλημα ρευστότητας του ελληνικού κράτους αλλά επιδείνωσαν το πρόβλημα χρέους και υπονόμευσαν την ανάπτυξη στη χώρα. 

Lazard: Απολύτως απαραίτητη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Εντωμεταξύ μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση, ο επικεφαλής της Lazard Ματιέ Πιγκάς, που έχει αναλάβει σύμβουλος της νέας ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος,τόνισε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απολύτως απαραίτητη.

Σύμφωνα με τον κ. Πιγκάς, "είμαστε σε μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή, μία στιγμή διαπραγμάτευσης. Αυτή η διαπραγμάτευση ξεκίνησε, υπάρχουν συγκεκριμένοι σταθμοί, όπως το έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου, μία ημερομηνία που δεν είναι πραγματική διορία, όπως το πραγματικό τέλος του προγράμματος της τρόικας, που είναι στις 28 Φεβρουαρίου".

"Είναι κανονικό κατά την αίσθησή μου και δεν με ανησυχεί περισσότερο, που σε μία διαπραγμάτευση όπως αυτή ο καθένας δείχνει στην αρχή μία κάπως πιο σκληρή στάση"΄, σημείωσε ο κ. Πιγκάς, για την έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων και την αμετακίνηση στάση των δανειστών.