ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι ζήτησε ο Τσίπρας από Μέρκελ – Ολάντ : Οι στόχοι της Αθήνας για το ρόλο της Άγκυρας

Με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, συναντήθηκε για περίπου 45 λεπτά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πριν από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

 

 

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στην συνεδρίαση των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στην οποία λαμβάνει μέρος με την ιδιότητα του παρατηρητή.

Λίγο πριν από την είσοδο του Έλληνα πρωθυπουργού, είχε προσέλθει στην συνάντηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Κατά την τριμερή συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει πίεση προς την Τουρκία για να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής ενώ μετέφερε στους δύο ηγέτες τις βασικές κυβερνητικές θέσεις. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό και οι τρεις ηγέτες εκτίμησαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα ζήτησε πίστωση χρόνου για την εφαρμογή της συμφωνίας και τεχνική υποστήριξη έτσι ώστε να λειτουργήσει με αξιόπιστο τρόπο το ελληνικό σύστημα ασύλου, ενώ συμφωνήθηκε πως όλες οι διαδικασίες που θα απορρέουν από τη συμφωνία θα είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης. Επ' αυτού πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά ζητά η ανακήρυξη της Τουρκίας ως "ασφαλούς χώρας" να γίνει από την ΕΕ και όχι από την Ελλάδα για "ευνόητους λόγους".

Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσήλθε στην τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τέσσερις βασικούς άξονες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: 

  • την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. 
  • την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής. 
  • την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία (αναφορικά με τις χώρες που αντιδρούν στη μετεγκατάσταση προσφύγων η ελληνική πλευρά θεωρεί 'οτι πρέπει να αντιπετωπιστούν συνολικά από την Ε.Ε. και επομένως δεν τέθηκε στο επίπεδο της τριμερούς). 
  • τη στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.

Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση στη Σύνοδο, όπως τους περιέγραψε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, είναι οι εξής:

  • ·           Αξιόπιστη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που θα εξασφαλίζει τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά.
  • ·           Εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο, μέσω της υλοποίησης της επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία.
  • ·           Αύξηση των ρυθμών μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τις χώρες της ΕΕ.
  • ·           Κατοχύρωση έκτακτης χρηματοδότησης προς τη χώρα μας για τις ανάγκες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.
  • ·           Ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με συνδρομή και προσωπικού των ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως η Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο.
  • ·           Άμεση εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη στη Σμύρνη για επείγουσα επιστροφή παράτυπων μεταναστών, καθώς και η εφαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από 1ης Ιουνίου 2016.

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.