ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την εξουθένωσαν την καγκελάριο στο Μινσκ! Πώς θα αντιμετωπίσει τον Αλέξη Τσίπρα;

Τα στιγμιότυπα από τη Λευκορωσία δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Με μαύρους κύκλους στα μάτια, κουρασμένη. Εξουθενωμένη από τις πολύωρε διαπραγματεύσεις. Η Άγγελα Μέρκελ σπεύδει τώρα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο της Κορυφής όπου βέβαια την περιμένει ο Αλέξης Τσίπρας. 

Οι δημοσιογράφοι στοιχηματίζουν ήδη για το ποιες μπορεί να είναι πλέον οι αντοχές της άυπνης Γερμανίδας Καγκελαρίου για να αρχίσει να συζητά τώρα το θέμα μίας νέας συμφωνίας για την Ελλάδα.

Όπως διαμηνύει το Βερολίνο δεν έχει καθοριστεί επίσημη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών. Δεν έχει κατατεθεί αίτημα συνάντησης από την ελληνική πλευρά ούτε βέβαια από τη γερμανική. Όποιες συζητήσεις, εφόσον γίνουν, θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της Συνόδου. 

Βάση και των χθεσινών εξελίξεων στο Γιούρογκρουπ, στην παρούσα φάση η Γερμανίδα καγκελάριος δεν ενδιαφέρεται η Μέρκελ να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ούτε κι εκείνος, όμως, σύμφωνα με το Μαξίμου.

Και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, με φόντο και την επίτευξη της σημερινής συμφωνίας, μάλλον θα περιορίσουν ακόμα περισσότερο τα περιθώρια διαπραγματεύσεων εντός της Συνόδου για το ελληνικό ζήτημα. Τα αποτελέσματα της τετραμερούς στο Μινσκ θα μονοπωλήσουν τη Σύνοδο παρά τις εξελίξεις- ή μαλλον το διαφαινόμενο αδιέξοδο- για την Ελλάδα. Ακόμα και αν οι Ευρωπαίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς την Αθήνα. Ο χρόνος τελειώνει τη Δευτέρα. 

Τελευταίος ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ:«Η Ελλάδα είτε συνεχίζει στο πρόγραμμα προσαρμογής είτε αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ενός Dirty Exit, μίας άσχημης εξόδου από το ευρώ», προειδοποίησε λίγη ώρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.