ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «καρφί» Χαρδαλιά για την πρωτομαγιά του ΠΑΜΕ

Αιχμηρός ήταν αναφερόμενος στις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Τη στιγμή που ισχύουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, οι συγκεντρώσεις αυτές προκάλεσαν ερωτήματα και διαμαρτυρίες. Έγκαιρα είχαμε καλέσει τα σωματεία των εργαζομένων και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναγνωρίσουν με τη στάση τους την κρισιμότητα των στιγμών και τους κινδύνους, όχι μόνο για τα ίδια τα μέλη τους αλλά και για τη δημόσια υγεία. Τους προτείναμε εναλλακτικές ημερομηνίες για τους συμβολικούς εορτασμούς. Κάποιοι επέλεξαν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις και να αγνοήσουν την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα και όλος ο κόσμος. Οι πολίτες όμως που έχουν δείξει αξιομνημόνευτη πειθαρχία και σεβασμό στους κοινούς αγώνες, μας κρίνουν. Επιλογή της κυβέρνησης να παραμείνει στον βασικό στόχο που είναι ο περιορισμός της διασποράς και να μην μεγεθύνει το πρόβλημα που αναπόφευκτα θα συνέβαινε αν αποφάσιζε να προχωρήσει δυναμικά στη διάλυση των συγκεντρώσεων χρησιμοποιώντας τις όποιες κατασταλτικές δυνάμεις. Κυβερνητική απόφαση ήταν να μη γίνει κάτι τέτοιο» τόνισε.

«Το δικαίωμα της πολιτικής διαμαρτυρίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και η κυβέρνηση σέβεται το Σύνταγμα στις πιο δύσκολες συνθήκες. Είναι εντελώς διαφορετικό το ζήτημα των κοινωνικών συναθροίσεων από το ζήτημα των πολιτικών διαμαρτυριών. Εκεί που κάποιοι κρίνουν ότι πρέπει να διαμαρτυρηθούν συλλογικά θέτοντας το δικαίωμα αυτό πάνω από την ανάγκη κοινωνικής αποστασιοποίησης, υπάρχει απαίτηση να τηρούνται οι κανόνες και τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Σε κάθε συγκέντρωση πολιτικής διαμαρτυρίας που θα γίνεται πρέπει να τηρούνται τα μέτρα για την προστασία και τη ζωή των συμμετεχόντων», πρόσθεσε.