ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «μανιφέστο» για δίκαιη ανάπτυξη – Το «χαρτί» Τσίπρα στην κοινωνική απογοήτευση

Δίχως ιδιαίτερη διάθεση να δώσουν συνέχεια στην κόντρα με τη ΝΔ για το «Παραιτηθείτε» και σχολιάζοντας μονάχα τη μικρή προσέλευση, στο κυβερνητικό επιτελείο επαναφέρουν στην κορυφή της ατζέντας το πλάνο για τη «δίκαιη ανάπτυξη».

 

Σήμερα το βράδυ στην εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Μουσείο της Ακρόπολης ο Αλέξης Τσίπρας πλαισιωμένος από όλα τα συναρμόδια μέλη του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να προχωρήσει στο «μανιφέστο» της προαναγγελθείσας «δίκαιης ανάπτυξης».

Με τον τρόπο αυτό στο Μαξίμου επιχειρούν με το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης και λίγα 24ωρα πριν την εκταμίευση της δόσης να γυρίσουν οριστικά σελίδα, προσδίδοντας στην ατζέντα ένα αμιγώς αναπτυξιακό πρόσημο.

Ένα δείγμα γραφής για τα κυβερνητικά πλάνα έδωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές και πλέον «ξεδιπλώνουμε την αναπτυξιακή μας ατζέντα».

Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει το κλείσιμο ενός σημαντικού κεφαλαίου που άνοιξε όπως θα τονίσει από το καλοκαίρι, προβαίνοντας σε έναν απολογισμό των επιτευγμάτων αλλά και των δυσκολιών που καλείται να αντιμετωπίσει στο εξής η κυβέρνηση.

Αιχμή του δόρατος του Αλέξη Τσίπρα θα είναι η στροφή στην πραγματική οικονομία μέσα από το πρίσμα του αριστερού οράματος για δίκαιη ανάπτυξη. Σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει τις δομικές διαφορές του όρου «ανάπτυξη», όπως αυτός εκλαμβάνεται από τη σημερινή κυβέρνηση σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες, επισημαίνοντας κυρίως τις διαφορές από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και τονίζοντας την εκπεφρασμένη πρόθεση για "κοινωνικό μέρισμα" της ανάπτυξης.

Ιδιαίτερη μνεία αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στους τρεις άξονες που επιστρατεύει η κυβέρνηση στο στοίχημα για την στροφή στην ανάπτυξη:

  • Την παραγωγική ανασυγκρότηση,
  • το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων με εκπόνηση του σχετικού χρονοδιαγράμματος,
  • την εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτικών εργαλείων με έμφαση στο πακέτο Γιούνκερ, το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τον νέο αναπτυξιακό νόμο που ψηφίστηκε την Τετάρτη και την αναπτυξιακή τράπεζα.

Ενδεικτικά, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος αναφέρει ότι το 46% του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου αφορούσε λίγους και «εκλεκτούς», ενώ όπως τονίζει «πλέον στόχος είναι να αυξηθεί κατακόρυφα η δεξαμενή των επιχειρήσεων που θα ευεργετηθούν». «Όλα τα χρηματοδοτικά πακέτα μέχρι στιγμής έπεφταν στην αγορά με πελατειακά κριτήρια, δίχως να εξασφαλίζεται η παραγωγική βάση», σημειώνει συνεργάτης του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι «σκοπός της κυβέρνησης είναι πλέον να διοχετεύονται κονδύλια ώστε να ξαναστηθεί η διαλυμένη παραγωγική βάση σε προγράμματα συνδεδεμένα με θέσεις εργασίας για να χτυπηθεί ανεργία και να γίνει ανταγωνιστική οικονομία».