ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μίγμα Κολλεγίου-Καραμανλικών που «μαγειρεύει» ο Μητσοτάκης

 

της Ισιδώρας Μαρτίνου

Ένα δύσκολο εγχείρημα, σε μια μισοπληγωμένη Νέα Δημοκρατία, έχει βάλει μπροστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να κρατήσει ισορροπίες, αλλά κυρίως να δημιουργήσει ένα άλλο κόμμα από αυτό που ξέραμε μέχρι σήμερα. Παρά τις προσπάθειες «συνιστωσών» να επικρατήσουν στη νέα Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου, πολλοί επισημαίνουν ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είναι ένας ευφυής άνθωπος που δεν θα αφήσει ομάδες να επικρατήσουν, αλλά κάνει μια μίξη από παραδοσιακά στελέχη και νέο αίμα.

Αυτό που βλέπουν γνώστες των πραγμάτων στη Συγγρού, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να «παντρέψει» τα δύο στρατόπεδα (καραμανλικοί-σαμαρικοί και μητσοτακικοί) σε μια Νέα Δημοκρατία ανανεωμένη ηλικιακά και ιδεολογικά. Σε επιτελικές θέσεις έχουν μπει ήδη στενοί συνεργάτες του που είναι δίπλα του από τα σχολικά χρόνια στο Κολλέγιο Αθηνών. Θέση φαίνεται να παίρνει και ο Μάκης Βορίδης στην επόμενη μέρα, υπό την έννοια ότι θα διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στις εσωκομματικές διαδικασίες. 

Πρόσωπα όπως ο Γιάννης Βρούτσης και η Όλγα Κεφαλογιάννη, που προέρχονται από τους καραμανλικούς, είναι στο σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα της ΝΔ. Από την άλλη πλευρά, στη νέα ομάδα ανήκει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και πρόσωπα που προέρχονται από την ομάδα Τζιτζικώστα. Έξυπνη χαρακτηρίζεται και η σκέψη του να τοποθετήσει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Νίκο Δένδια, εφόσον εκείνος αποδεχθεί την πρόταση. 

Αντιθέτως, ανθρωποι που προσπάθησαν να βγουν ξανά μπροστά, ελπίζοντας στην επανάκαμψή τους με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, απέχουν από την πολιτική στρατηγική και τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη για μια διευρυμένη, φρέσκια, ανανεωμένη και… σημιτική κεντροδεξιά παράταξη. 

Οι μεταρρυθμίσεις για τον νέο πρόεδρο είναι Ευαγγέλιο, η μεθοδικότητα και οι τεχνικρατική αντίληψη στην άσκηση πολιτικής ήταν τα χαρακτηριστικά που στήριξε μέχρι τέλους, κόντρα στις «εύκολες λύσεις» που θα μπορούσε να προτείνει για να πάρει την αρχηγία του κόμματος. Σε αυτό το ύφος, λένε ορισμένοι, δεν χωρούν στελέχη που ταυτίστηκαν με τη λαϊκίστικη δεξιά, που φώναζαν στα παράθυρα και επέλεγαν την κοινωνία όταν έπρεπε να περάσουν σκληρά μέτρα.

Την ίδια ώρα, φουντώνουν τα σενάρια για μεταγραφές από Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, με πρόσωπα που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για τον «νέο Σημίτη» που βλέπουν στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ο Θεόδωρος Πάγκαλος