ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tο σχέδιο που θα καταθέσει η Ελλάδα στο Eurogroup. Οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Γιάννης Βαρουφάκης στους υπουργούς Οικονομικών ευρωζώνη θα έχει τρία αδιαπραγμάτευτα σημεία:

  • Την αναδιάρθρωση του χρέους
  • Τη μείωση των προωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5%
  • Τη διαχείριση των κόκκινων δανείων

Ο ίδιος ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να δήλωσε ότι η χώρα μας ζητά ενδιάμεση συμφωνία και μεταβατικό διάστημα έως την 1η Ιουνίου, λόγω και των δημοτικών ισπανικών εκλογών του Μαϊου – εκλογών, με ιδιαίτερη σημασία για όλη την Ευρώπη λόγω της ανόδου των Podemos.

«Στη συμφωνία-γέφυρα θέλουμε τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα» λέει ο αξιωματούχος ο οποίος επεσήμανε ακόμη ότι «προτείναμε την αύξηση του ορίου για έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, κατά 8 δισ. Ευρώ. 

Οι κόκκινες γραμμές μας είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% του ΑΕΠ και η διαχείριση των κόκκινων δανείων», πρόσθεσε.

Κατά την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά περίμενε την διακοπή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, ενώ  η εκτίμηση του ίδιου αξιωματούχου είναι πως  η Μέρκελ, ο Γιούνκερ και ο Λαγκάρντ δεν θα επιτρέψουν τη  χρεοκοπία.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών η πρόταση για την μεταβατική περίοδο εώς την έναρξη του νέου "συμβολαίου" με την Ευρώπη στην 1η Σεπτεμβρίου έχουν ως εξής:

  • Να διαγραφεί το 1/3 των "τοξικών" δεσμεύσεων του υφιστάμενου προγράμματος και να αντικατασταθεί με δέκα ελληνικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα συμφωνηθούν με τον ΟΟΣΑ.
  •  Κατάργηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ φέτος και δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 1,49% του ΑΕΠ το 2015. Οσο δηλαδή έκλεισε και το 2014.
  • Ουσιαστική απομείωση του ελληνικού χρέους μέσω ανταλλαγών, η οποία θα συζητηθεί από το τέλος Αυγούστου και μετά.
  • 4. Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα βάση του προγράμματος που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Πέραν αυτών, η χρηματοδότηση της χώρας στο διάστημα της μεταβατικής περιόδου μπορεί να καλυφθεί είτε με επιπλέον έντοκα γραμμάτια είτε με εκταμίευση μέρους της εκκρεμούσας δόσης.

 Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ζητά την εκταμίευση των κερδών του ευρωσυστήματος επί των αναλυτικών ομολόγων ύψους 1,9 δισ. ευρώ είτε την απευθείας διάθεσή τους στο ΔΝΤ για την εξόφλησή του.

Επίσης, ζητεί την αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων και την χρήση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητα (ΕLΑ) ανάλογα με τις ανάγκες. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας και αναφέρουν ότι προσέρχεται με ανοιχτό μυαλό αλλά με κόκκινη γραμμή να μην συνεχιστεί η λιτότητα και η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση.