ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο Τσίπρα για να ανακτήσει ό,τι κόστισε πολιτικά στην κυβέρνηση το νέο μνημόνιο

«Μετά από μέτρα 5,5 δις εκείνο που προέχει είναι να κλείσουμε, κι όχι να ανοίξουμε κοινωνικά μέτωπα. Και κυρίως, να εξηγήσουμε τι μας ζητούσαν οι δανειστές και τι καταφέραμε να αποφύγουμε», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο ανώτερου κυβερνητικού παράγοντα.

 

 

Τα μηνύματα αυτά είναι ενδεικτικά του δύσκολου σχεδιασμού που καλείται να κάνει η κυβέρνηση, μετά τις σκληρές επιλογές που επέβαλε η συμφωνία με τους δανειστές. Σ’ αυτόν τον σχεδιασμό η μεταφορά των βαρών από τους πιο αδύναμους στους εύπορους και η αναδιανομή της… λιτότητας από τους «μη έχοντες» στους «κατέχοντες» παραμένει κεντρική επιλογή.

Όμως, «ΕΝΦΙΑ δεν πληρώνουν μόνον η Εκάλη και το Κολωνάκι, πληρώνει κι ο μικρομεσαίος που κάποτε πήρε ένα μεγάλο σπίτι και τώρα δεν μπορεί να το ξεπληρώσει», αναγνωρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Οι οποίες, θυμίζουν και την βασική πολιτική αρχή που λέει ότι ουδέν κόμμα εξουσίας μακροημέρευσε χωρίς τη στήριξη και της μεσαίας τάξης και χωρίς ευρείες κοινωνικές συμμαχίες.

Ανοιχτό το θέμα ανασχηματισμού

Ενώ το θέμα του ανασχηματισμού παραμένει ανοιχτό και το κομματικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μετατίθεται –όπως όλα δείχνουν – για τα τέλη Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση επιχειρεί σε πρώτη φάση να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τα «κέρδη» από τη νέα συμφωνία με τους δανειστές, την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση δόσεων, που αναμένεται ότι θα αναζωογονήσουν τους επόμενους μήνες την οικονομία.

Η προσπάθεια συνδυάζεται με κινήσεις για ανασυγκρότηση-διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και διαμόρφωση νέων εσωκομματικών ισορροπιών, που θα ισχυροποιήσουν την κυβέρνηση εξαλείφοντας εστίες αμφισβήτησης και κριτικής εκ των έσω.

Επενδύοντας στην προοπτική βελτίωσης του οικονομικού και κοινωνικού κλίματος, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου προτιμούν να αποφύγουν τώρα τη διαδικασία του κομματικού προσυνεδριακού διαλόγου, που μόνον εσωτερικές τριβές μπορεί να προκαλέσει, αναδεικνύοντας διαφορές απόψεων. Σε συνεννόηση λοιπόν με την Κουμουνδούρου,  το συνέδριο πηγαίνει πίσω και δίνεται προτεραιότητα  στον «ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία».

Για τους ίδιους λόγους φαίνεται ότι παγώνουν προς το παρόν και τα σχέδια για ανασχηματισμό. Αυτή η εντύπωση διαχέεται με διαρροές  από κυβερνητικές πηγές, αλλά το θέμα δεν έχει κλείσει. Παράγοντες της Κουμουνδούρου επισημαίνουν  μάλιστα ότι οι διαρροές αυτές δεν αποκλείεται να είναι σκόπιμες, προκειμένου ο πρωθυπουργός να διατηρήσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και να μη χρειασθεί να αντιμετωπίσει τώρα τις εύλογες πιέσεις, ή να μπει σε διαπραγματεύσεις με εσωκομματικές ομάδες.

Τα πρόσωπα και οι επιλογές

Ως προς τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα, υπάρχουν πολλές διαρροές και περισσότερες εικασίες που βλέπουν το φώς τις δημοσιότητας. Εχουν ακουσθεί μέχρι στιγμής τα ονόματα του Φώτη Κουβέλη,  των πρώην υπουργών Δημήτρη Ρέππα, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και Νίκου Χριστοδουλάκη, καθώς και δύο πανεπιστημιακών που είχαν συνδεθεί παλαιότερα με το ΠΑΣΟΚ χωρίς να αναλάβουν υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

Οσον αφορά τη δομή του νέου σχήματος, όλα τα σενάρια ξεκινούν από το ότι αμετακίνητος και αναντικατάστατος στο ΥΠΟΙΚ είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος πιστώνεται στο ενεργητικό του την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Η σημαντικότερη αλλαγή που προτείνεται από συνεργάτες του πρωθυπουργού  – όπως αναφέρουν πληροφορίες – είναι η μετακίνηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στο υπουργείο Οικονομίας-Ανάπτυξης, όπου θα δοθεί τους επόμενους μήνες η μάχη για την αναθέρμανση της οικονομίας  και την προσέλκυση επενδύσεων.

 Η «πορεία προς το λαό» 

Προς το παρόν, κι ενώ το θέμα του ανασχηματισμού θα παραμένει στο τραπέζι,  η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βελτιώσει την τρωθείσα εικόνα της και να ανακτήσει ό,τι της κόστισε πολιτικά το νέο μνημόνιο.

Από τις κλειστές αίθουσες της διαπραγμάτευσης, υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη θα βρεθούν τις επόμενες εβδομάδας «στις πλατείες και στους δρόμους», προσπαθώντας να  εξηγήσουν τι κερδίσαμε- τι αποφύγαμε με τη νέα συμφωνία, ποιες είναι τώρα οι προοπτικές και τι μπορεί να κάνει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση για την ανόρθωση της κοινωνίας, προωθώντας μέτρα στήριξης  των κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο.