ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το τελευταίο της χαρτί παίζει η Αθήνα απέναντι στους δανειστές. Η λίστα με τα «όχι» και τα «ναι».

Σε ένα τεστ αντοχής προθέσεων και διαθέσεων εκατέρωθεν, έχουν εξελιχθεί τα τελευταία 24ωρα, με την ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές να δίνουν «μάχη» στα τεχνοκρατικά χαρακώματα, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.

Η Αθήνα γνωρίζοντας ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, αλλά και ότι πάντα στο βάθος υπάρχει η πιθανότητα πρόωρων εκλογών, δε είναι διατεθιμένη για μαχαίρι σε συντάξεις ή επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό, έτοιμη όμως να δεχθεί μεταρρυθμίσεις που ακροθιγώς, μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε μερίδα του πληθυσμού.

Έτσι πιθανότατα ο Γκίκας Χαρδούβελης θα αποστείλει ακόμα και σήμερα, στην Τρόικα τον κατάλογο με τις ελληνικές θέσεις, ο οποίος δεν είχε κλείσει ως αργά χθες βράδυ και νέα μέτρα «μπαινοβγαίνουν» διαρκώς. Αν και μέχρι την περασμένη εβδομάδα διαβεβαίωνε περί του αντιθέτου, η κυβέρνηση επιχειρεί να εντάξει τελικώς και κάποια «ενοχλητικά» για τους πολίτες εισπρακτικά μέτρα, όπως πχ την αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% σε 8%-10%, αλλά και δεν σκοπεύει να προσφέρει στους δανειστές όσα ακριβώς ζητούσαν (πχ αύξηση ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, κατάργηση των 100 δόσεων κλπ) ενώ  σχεδιάζει «παραλλαγές» μέτρων που θα μπορούσαν να γίνουν ανεκτές και στο εσωτερικό της χώρας, αν τελικώς αποδειχθεί ότι οι ελεγκτές εννοούν πραγματικά όσα έλεγαν στο Euroworking group, πως δηλαδή πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο και, έτσι, τις κάνουν τυχόν δεκτές ως βάση της τελικής συμφωνίας.

Όσο και αν πιέζεται, η κυβέρνηση θέλει να τους δώσει ένα μόνο εισπρακτικό μέτρο, την αύξηση του συντελεστή 6,5% στον ΦΠΑ που επιβάλλεται σε φάρμακα, βιβλία και ξενοδοχεία – ή ίσως και να μεταφέρει μόνο κάποια από αυτά στον συντελεστή 13%.

Αν χρειαστεί, λένε αρμόδιες πηγές, ίσως κάνει ξανά και κάποιες αλλαγές στη νέα ρύθμιση στην εφορία. Δεν θέλει όμως να πέσει κάτω από τον «μαγικό αριθμό» των 100 δόσεων που είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός, αλλά εξετάζει «διορθώσεις», όπως να τεθούν περιουσιακά κριτήρια και να αποκλειστούν από τις δόσεις όσοι χρωστούν μεν πολλά, αλλά έχουν να πληρώσουν.

Το πακέτο θα συμπληρωθεί και με μέτρα από άλλα υπουργεία, όπως με τις παραμετρικές αλλαγές στα όρια θεμελίωσης συνταξιοδοτικου δικαιώματος (6500 αντί 4500 ένσημα κλπ). Δεν διαφαίνεται να περιλαμβάνονται τελικώς στο «πακέτο» μέτρα που θα οδηγούν σε αυξήσεις ειδικών φόρων σε τσιγάρα και ποτά, παρότι στο Μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για επανεξέταση του συστήματος φορολόγησης στον καπνό.

Αν παρόλα αυτά οι εκπρόσωποι των δανειστών παραμείνουν άκαμπτοι, τότε το πιθανότερο είναι η προσφυγή σε καθαρά πολιτικές λύσεις, με τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαίων Ηγετών.