ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το τηλεφώνημα, που ανέτρεψε τα πάντα! Πως περιγράφουν οι Financial Times, το δραματικό παρασκήνιο, στο Eurogroup. Διαψεύδει η Αθήνα.

Όπως αναφέρει και "με βάση διάφορους αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συζητήσεις", χθες το βράδυ συμφωνήθηκε τελικά ένα κοινό ανακοινωθέν για την Ελλάδα, με την σύμφωνη γνώμη των Γ. Βαρουφάκη και Γ. Δραγασάκη (ο οποίος μάλιστα το υπέγραψε, σύμφωνα με το δημοσίευμα).

Ωστόσο, ένα τηλεφώνημα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών «στην Αθήνα για να τους ενημερώσει σε τι είχε συμφωνήσει», έφερε το «βέτο» στο ανακοινωθέν από την ελληνική πλευρά. Μάλιστα, ο Peter Spiegel επισημαίνει ότι το ανακοινωθέν είχε συμφωνηθεί, με αποτέλεσμα ο Γερμανός υπουργός, Wolfang Schaeuble, και άλλοι ομόλογοί του, να έχουν εγκαταλείψει τη συνεδρίαση.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι «θα ξεκινήσουμε τώρα τεχνικές εργασίες για την περαιτέρω αξιολόγηση των μεταρρυθμιστικών σχεδίων της Ελλάδας. Οι ελληνικές αρχές έχουν συμφωνήσει να εργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τους θεσμούς για να επεξεργαστούν τις πιθανότητες παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του ισχύοντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Εάν αυτό είναι επιτυχημένο, θα γεφυρώσει τον χρόνο για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup ώστε να εξετάσουν πιθανές νέες διευθετήσεις. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας στις 16 Φεβρουαρίου».

Στο ανακοινωθέν το οποίο επικαλείται ο δημοσιογράφος των FT και σε σχετικό του tweet, απάντησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, καλώντας τον Peter Spiegel να απέχει "από αμφίβολους ισχυρισμούς που στηρίζονται σε ακόμη πιο αμφίβολες διαρροές. Είναι μάλλον άστοχες".

  1. Leaked statement on that @yanisvaroufakis agreed to, then Athens rejected posted @ftbrussels blog http://on.ft.com/1ChL42F 

@SpiegelPeter @ftbrussels Might I suggest that you refrain from dubious claims based on even more dubious leaks? It's rather unseemly

Γ. Σακελλαρίδης: Δεν υπογράψαμε ποτέ το κοινό ανακοινωθέν.

Η φράση «παράταση του μνημονίου» ήταν αυτή που οδήγησε στην ματαίωση του κοινού ανακοινωθέντος μετά την λήξη του χθεσινού Eurogroup, καθώς η ελληνική πλευρά δεν δέχτηκε μια τέτοια διατύπωση, αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ξεκαθαρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν υπέγραψε ποτέ το κοινό ανακοινωθέν.

Μιλώντας το πρωί στους τηλεοπτικούς σταθμούς Ant1, Mega και SΚΑΙ, ερωτηθείς για το δημοσίευμα των Financial Times απάντησε: «Με ενόχλησαν τα δημοσιεύματα, γιατί ξέρω τι έγινε. Η ελληνική πλευρά δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν γιατί δεν μπορεί να δεχθεί κάποιες διατυπώσεις που δείχνουν ότι υπάρχει μια εμμονή σε μια παλιά πολιτική. O κ. Βαρουφάκης και ο κ. Δραγασάκης δεν είχαν δεχθεί σε καμία περίπτωση το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος . Eίχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό απλά για τον ενημερώσουν και προφανώς να ζητήσουν την άποψή του και τη συμβουλή του. Όταν έγινε το τηλεφώνημα στον πρωθυπουργό και οι δύο ήταν εξαιρετικά σκεπτικοί και αρνητικοί και αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη, τo κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει και πλέον γίνεται πραγματική συζήτηση «για το πρόγραμμα όχι για αριθμούς» όπως είπε, ενώ πρόσθεσε ότι διαφαίνεται μια λύση καθώς δεν μπορεί να συνεχίζεται ένα παράνομο πρόγραμμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «εμείς εκφράζουμε μια λογική πρόταση για το καλό όχι μόνο ελληνικού λαού αλλά Ευρώπης. Υπάρχει η βούληση και η πεποίθηση από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα υπάρξει μια λύση τη Δευτέρα».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συνάντησης του κ. Τσίπρα σήμερα με την Γερμανίδα καγκελάριο Merkel, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση ωστόσο είναι πιθανό να υπάρξει άτυπη συνάντηση και να οριστεί επί τόπου εκείνη την ώρα στο πλαίσιο της διαβούλευσης που γίνεται».

πηγή: capital.gr