ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Δημοψήφισμα για Grexit αν δεν επιτευχθεί συμφωνία

«Αν δεν καταφέρουμε να πετύχουμε ένα βιώσιμο σχέδιο η Ελλάδα θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό για την πιθανότητα ενός Grexit γιατί δεν έχουμε λαϊκή εντολή να φύγουμε από το ευρώ» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο BBC. 

 

 

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί να επιφέρει και της τέλος της ενιαίας αγοράς προειδοποίησε ο κ. Τσακαλώτος. «Αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, το ευρώ μπορεί να καταρρεύσει» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Όταν μια χώρα αφήσει την Ευρώπη, αλλάζεις τη νομισματική ένωση σε ένα σταθερό σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών, όπου είναι θέμα ανάλυσης κόστους -οφέλους αν θα φύγει άλλη χώρα» υποστήριξε. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, «ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι η διάλυση του ευρώ θα μας επιστρέψει στις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, τους εθνικισμούς, και το είδος της πολιτικής που είχαμε στη δεκαετία του 1930». «Εμείς είμαστε σε συμβιβαστική διάθεση, προτείνοντας ιδέες, ενώ τα κοινοτικά όργανα παρουσίασαν ένα χαρτί που ήταν πολύ κοντά στις αρχικές τους θέσεις» πρόσθεσε. 

«Αυτό που λέμε είναι ότι μπορούν να γίνουν περαιτέρω συμβιβασμοί, μπορούμε να αναζητήσουμε κοινό έδαφος, αλλά το τελικό προϊόν του τι συμφωνούμε σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, σχετικά με τη χρηματοδότηση για το μέλλον, σχετικά με το επενδυτικό πρόγραμμα πρέπει να είναι οικονομικά εφικτό» εξήγησε. 

Νωρίτερα, ο κ Τσακαλώτος είχε προειδοποιήσει ότι χωρίς βοήθεια, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης:

 Bloomberg: Η κρίση είναι θέμα… προσωπικό για Βαρουφάκη-Σόιμπλε