ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Η ΝΔ θα είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση

«Η προσπάθεια που έχει γίνει από όλους είναι επίμονη σε μια λογική σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Μπαίνουμε σε μια εποχή πολύ μεγάλων προκλήσεων και πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας. Ο πρωθυπουργός χτες έβαλε τον οδικό χάρτη και έδωσε σαφείς κατευθύνσεις σε όλους τους υπουργούς, δίνοντας μήνυμα στην κοινωνία ότι πρέπει να μείνουμε ενωμένοι», τόνισε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

«Η κρίση δεν προέρχεται από κακούς κυβερνητικούς χειρισμούς όπως την προηγούμενη δεκαετία, είναι μια κρίση που έρχεται απέξω. Πρέπει να το δούμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Τα προβλήματα θα είναι πολλά, βεβαίως λιγότερα από άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία» σημείωσε ο κ. Τσιάρας.

«Η όποια έκφραση άποψης δεν μπορεί να θεωρεί ντρίμπλα για την αλλαγή της ατζέντας. Το βασικό μήνυμα που πρέπει να υπάρχει για να βγούμε αλώβητοι από την κρίση είναι να υπάρχει σταθερότητα, κυβερνητική και κοινωνική», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Εκλογικός νόμος

Στη συνέχεια, ο κ. Τσιάρας, αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο και τη σταθερότητα στη χώρα, είπε: «Οι Έλληνες είναι αυτοί που κρίνουν και είναι δεδομένο ότι τα προηγούμενα χρόνια έγινε μια προσπάθεια εθνικής ανάκαμψης. Αν πάμε σε δεύτερο γύρο εκλογών με τον νέο νόμο θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση».

Παρακολουθήσεις

«Από τη πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια», είπε για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ο κ. Τσιάρας και συμπλήρωσε: «Πιθανότατα υπάρχει ένα θεσμικό κενό στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, αλλά πρόκειται για πρακτική που ακολουθούνταν συστηματικά και κατά τη διάρκεια της θητείας και άλλων κυβερνήσεων, όπως και επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ».

«Υπάρχουν υποθέσεις που ανάγονται στη δεκαετία του ’80. Ο πρωθυπουργός ανέδειξε την αυτονόητη ανάγκη να αναληφθεί πρωτοβουλία για θεσμικές αλλαγές σε ζητήματα που γεννούν ερωτηματικά. Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε τις θεσμικές πρωτοβουλίες για να μην επαναληφθούν τέτοια ζητήματα», τόνισε στη συνέχεια.

Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης, σημείωσε για την υπόθεση: «Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρέπει να φανεί η αλήθεια. Είναι πολύ λεπτές γραμμές που μπορεί μεγάλη δυσκολία κάποιος να ξεκαθαρίσει. Η συζήτηση θεωρώ θα έπρεπε να είχε ως πραγματική βάση τον λόγο που γίνονται οι παρακολουθήσεις. Είμαι βέβαιος πως αν το συζητήσουμε θα καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και επιλογές. Δε γίνεται να απαξιώσουμε το τεράστιο έργο της Υπηρεσίας. Πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικοί στη δημόσια συζήτηση».

«Λείπει η σοβαρότητα»

«Πρέπει να γίνουν βήματα θεσμικής θωράκισης και αποτροπής φαινομένων όπως αυτά που είδαμε το τελευταίο διάστημα. Είναι αδιανόητο συζητήσεις σε Επιτροπές με εμπιστευτικό χαρακτήρα να γίνονται αντικείμενο δημόσιας πληροφόρησης. Λείπει σοβαρότητα και υπευθυνότητα από ανθρώπους που έχουν ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα. Πρέπει να κρατήσουμε ψηλά τον θεσμικό πήχη και να γίνουν τα απαραίτητα βήματα», τόνισε στη συνέχεια.