ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Η κυβέρνηση εξελίσσεται σε μια μεγάλη απάτη

Με αναφορά στις οικογένειες των θυμάτων της κακοκαιρίας Ιανός ξεκίνησε την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν άδικα και τη συμπαράστασή μου στους συμπολίτες μας που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση των ζημιών και η επούλωση των πληγών κι όταν έρθει η ώρα να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για τις ευθύνες και για το πως η πολιτική προστασία μπορεί να είναι πραγματικά αποτελεσματική.

Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι πριν από δυο χρόνια μιλούσαμε από το βήμα της ΔΕΘ για τη Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα των Βαλκανίων ενώ η ΝΔ την έκανε να μοιάζει με αποπαίδι των Αθηνών. Εμείς βάλαμε τις βάσεις για να γίνει η Θεσσαλονίκη αυτό που της αρμόζει, ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη συνέχεια στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μια συγγνώμη από κάθε Μακεδόνα και Έλληνα που εξαπάτησε, μια συγγνώμη που έβαλε το κόμμα πάνω από την πατρίδα. Όταν λύσαμε -όπως επέβαλαν τα συμφέροντα της χώρας μας – τη χρόνια εκκρεμότητα μας με τους Βόρειους γείτονες μας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σήκωσαν τη χώρα στο πόδι υπογράμμισε.

Kατηγόρησε την κυβέρνηση για εξαπάτηση του λάου σε όσα του είπε για την οικονομία, ότι έφερε την ύφεση πριν από την πανδημία και ότι μετά «παρά τα γεμάτα ταμεία και τη δημοσιονομική ελευθερία», «δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για να συγκρατήσουν την ύφεση».

Αναφερόμενος στην υγειονομική κρίση είπε ότι η κυβέρνηση «σπατάλησε τον χρόνο που κέρδισε η κοινωνία» και έτσι η κρίση χειροτερεύει, ότι αντί για ΜΕΘ και υγειονομικό προσωπικό «μοίρασε κρατικό χρήμα σε ΜΜΕ για να τον υμνούν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως έχουμε κρίση οικονομική. «Ο τουρισμός και η εστίαση καταρρέουν, τα μεγάλα έργα υποδομών έχουν παγώσει, ο Βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, το μετρό Θεσσαλονίκης, ο Ε65, το Καστέλι, έργα δρομολογημένα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που θα δημιουργούσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας σήμερα καθυστερούν δραματικά, απαξιώνονται καθημερινά. Το μόνο μεγάλο έργο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση αφορά την απορρύθμιση της εργασίας: κλείνουν μαγαζιά, οικογένειες πασχίζουν να βρουν δουλειά, και ο κ. Μητσοτάκης πασχίζει να κάνει πράξη τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες. Αφού υποσχέθηκε την καινοτομία της εφταήμερης εργασίας προεκλογικά, σήμερα τελικά είναι εφαρμόζει την αναστολή της και την μεγάλη καινοτομία της απλήρωτης εργασίας εκτός ωραρίου».

«Έχουμε όμως και κρίση Δημοκρατίας: αν κάποιος ανοίξει την τηλεόραση του ή δει στο κινητό του τους τίτλους των μεγάλων ενημερωτικών sites θα νομίζει ότι ζει σε άλλο πλανήτη. Δικαστές διώκονται γιατί τόλμησαν να εξετάσουν τα σκάνδαλα στελεχών του κυβερνώντος κόμματος οι υπουργοί της κυβέρνησης απολογούνται δημόσια σε εκδότες λες και είναι τα αφεντικά τους. Η νέα γενιά βαφτίζεται ανεύθυνη και μπαίνει στο περιθώριο το κράτος γίνεται οργανωτής του κοινωνικού αυτοματισμού συνωμοσιολόγοι αρνητές της επιστήμης κάνουν ξανά την εμφάνισή τους πλάι σε νεοναζί εγκληματίες η αντιπολιτική αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο κίνδυνο και η στάση της κυβέρνησης όχι απλώς δεν την αντιμετωπίζει αλλά την τροφοδοτεί» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινείται απέναντι στην Τουρκία χωρίς στρατηγική «χωρίς μια ξεκάθαρη πυξίδα για τον διάλογο και τη Χάγη, χωρίς κόκκινες γραμμές για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, χωρίς τους συμμάχους μας συσπειρωμένους γύρω από την απειλή των κυρώσεων» και υποστήριξε ότι κρύβει την αλήθεια από τον λαό υιοθετώντας λεκτικές ακροβασίες.

Για το μεταναστευτικό άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν θέτει την Ευρώπη προ των ευθυνών της απέναντι στην εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων από την Τουρκία και είπε πως αποδέχεται την μετατροπή των νησιών μας σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται στη συνέχεια της ομιλίας του να παρουσιάσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για «έξοδο από την κρίση που διανύει η ελληνική οικονομία και κοινωνία». O κ. Τσίπρας αναμένεται να καταθέσει δέσμη δέκα συγκεκριμένων και άμεσων μέτρων κυρίως μόνιμου χαρακτήρα για την διάσωση της οικονομίας, των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την ισχυρή στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Αύριο, Κυριακή στη 1 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο «Ιωάννης Βελλίδης».