ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη κι όχι ατζέντα λιτότητας

Στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών. Βιώνουμε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, είπε και τόνισε το μείζον ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο ΟΗΕ είναι πώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις αυτές.

 

Αναφερόμενος στους τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού.

«Πολλά έχουν επιτευχθεί, αλλά δυστυχώς το όραμα των ιδρυτών του ΟΗΕ δεν έχει υλοποιηθεί», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός. Όπως ανέφερε, βιώνουμε σήμερα μία ανθρωπιστική κρίση, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έξαρση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Παράλληλα, εκτίμησε ότι καθώς περνούν τα χρόνια, φαίνεται να επιστρέφουμε σε παλιές συνταγές που δημιούργησαν τα προβλήματα.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, τονίζοντας ότι χρειάζεται να παλέψει η Ελλάδα βήμα – βήμα, προκειμένου να εφαρμόσει μία ατζέντα αναπτυξιακή και όχι μία ατζέντα λιτότητας. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αναδιάρθρωσης χρεών σε διεθνή φόρα, με επίκεντρο αναπτυξιακές στρατηγικές και όχι συνταγές λιτότητας», σχολίασε.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, τόνισε ότι σε συνεργασία με την Ε.Ε. η Ελλάδα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές. «Ωστόσο, για κάποιους η αντιμετώπιση της κρίσης αυτής είναι να υψώσουμε τείχη και να μεταθέσουμε τις ελπίδες», συμπλήρωσε και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι πολλοί από τους προγόνους μας υπήρξαν πρόσφυγες, δεν θα επιτρέψουμε να νικήσει ο ρατσισμός». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει «να αποθαρρύνουμε τους διακινητές και να δώσουμε ελπίδα στους πρόσφυγες».

«Η Ελλάδα είναι στην καρδιά ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης, ανάμεσα στις συγκρούσεις σεΟυκρανία, Λιβύη, Συρία», υπογράμμισε εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός και στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική λύση στη Συρία, χαρακτηρίζοντας «κορυφαάις σημασίας» την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, αλλά και στις προσπάθειες σταθεροποίησης των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, όπως και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.