ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Καλός ο Μητσοτάκης Νέας Υόρκης, ετοιμαστείτε για Μητσοτάκη εσωτερικού

Έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για διγλωσσία άσκησε με την έναρξη της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στη Νέα Υόρκη είπε αυτά που έπρεπε να πει» σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Όταν επιστρέψει στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός θα είναι Μητσοτάκης εσωτερικού».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, βασικός στόχος του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη ήταν η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Μια συνάντηση που δεν έγινε. «Φανταστείτε να είχε συμβεί αυτό σε μένα, ποιοι θα ήταν οι τίτλοι των γνωστών εφημερίδων και ποια τα σχόλια στα δελτία ειδήσεων», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Για πρώτη φορά στα χρονικά Έλληνας πρωθυπουργός, σε συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν θέτει το ζήτημα της ανάγκης άμεσου τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο. Και το χειρότερο: Δεν θέτει θέμα άμεσου τερματισμού των παράνομων γεωτρήσεων», είπε. «Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα τα εθνικά μας θέματα. Αλλά νηφαλιότητα δεν σημαίνει και απάθεια. Δεν σημαίνει πλήρης αδράνεια. Δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, σιωπή».

Και ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε αναφερόμενος στην ομιλία Μητσοτάκη και στις αναφορές του τόσο στο Μάτι, τόσο και στο προσφυγικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη μας υπενθύμισε ότι στο Μάτι είχαμε ένα ακραίο φαινόμενο και ότι η τραγωδία οφείλεται στη κλιματική αλλαγή. Ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα. Ότι το προσφυγικό είναι μια ευρύτερη γεωπολιτική κρίση. Μας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα με τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους που πέτυχε το 2018, έχει πλέον ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας. Συγχαίρω τον «Μητσοτάκη Νέας Υόρκης». Είπε αυτά που έπρεπε στη Νέα Υόρκη, αν ήθελε να τον λάβουν στα σοβαρά οι συνομιλητές του», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως όταν ο πρωθυπουργός γυρίσει στην Ελλάδα θα γίνει… ο Μητσοτάκης εσωτερικού».

Σκάνδαλο Novartis

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η κυβέρνηση επιχειρεί με τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής να στρέψει εκεί το πολιτικό ενδιαφέρον. «Μόνο που έτσι διακινδυνεύουν να ακυρώσουν το στόχο τους, δηλαδή τη συγκάλυψη του σκανδάλου. Η προανακριτική θα είναι μια ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε όλοι ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία. Γιατί εδώ δε βρισκόμαστε απλά μπροστά σε μία αστεία απόπειρα συγκάλυψης και αποπροσανατολισμού από το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis. Αλλά για μια ξεκάθαρη επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών που ήδη έχουν ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης ενός πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν τις έρευνες τόσο για δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όσο και για δεκάδες μη πολιτικά πρόσωπα».

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις επερχόμενες αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να μη φοβηθούν την αλλαγή και να ξεκινήσει η εγγραφή νέων μελών.

«Ας μη φοβηθούμε να ανοίξουμε, να μεγαλώσουμε, να αλλάξουμε. Ας μη φοβηθούμε να εμπιστευτούμε τον κόσμο που τόσες φορές μας εμπιστεύτηκε. Ας εργαστούμε χωρίς καχυποψίες ώστε το επικείμενο συνέδριο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα ιστορικό συνέδριο για την Αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη», είπε αρχικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ενεργή εμπλοκή τόσο των σημερινών μελών του ΣΥΡΙΖΑ«, όσο και όσων συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και στην «προσέλκυση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που μας στήριξαν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

«Προτείνω να αποφασίσουμε άμεσα μια μεγάλη καμπάνια εγγραφής νέων μελών. Τόσο δια ζώσης όσο και μέσω του διαδικτύου, η οποία θα έχει στόχο «τη δημιουργία ενός κόμματος, μαζικού, ανοιχτού, συμμετοχικού«. Και αυτό θα γίνει «με ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με, παρουσία στελεχών μας αλλά όπου είναι εφικτό και με δική μου παρουσία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.