ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Το ΕΣΥ χρειάζεται ανασυγκρότηση – Παρεξηγημένος ο νόμος Κατρούγκαλου (βίντεο)

Την άποψη ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανασυγκρότηση της δημόσιας υγείας περιλαμβάνει εκτός από μισθολογικές παρεμβάσεις και θεσμικό αναπροσανατολισμό εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του Συνεδρίου που διοργανώνει το ygeiamou.gr με θέμα “Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή”.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η πανδημία ανέδειξε τεράστιες ελλείψεις σε παγκόσμια κλίμακα, σε πανευρωπαϊκή και στη χώρα μας», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι κατά τα μνημονιακά χρόνια σημειώθηκε «δραματική αφαίμαξη» της δημόσιας υγείας με αποτέλεσμα τώρα να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με «δραματικούς δείκτες» θνησιμότητας και παραπέμποντας στη Μαύρη Βίβλο για την Υγεία που δημοσίευσε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Υγεία τόνισε ότι δεν περιλαμβάνει μια ακραία αύξηση των δαπανών αλλά τη στήριξη του με 3 δισ. την επόμενη τριετία προκειμένου να υπάρξει αντιστοίχιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Αν ερχόμουν και σας έλεγα ότι πρέπει να δώσουμε 3 δισ. για αμυντικές δαπάνες δεν θα μου λέγατε “πού τα βρήκες τα λεφτά”. Γιατί όταν μιλάμε για τη δημόσια υγεία πάντοτε υπάρχει αυτή η ερώτηση;», διερωτήθηκε.

Όπως ανέφερε, στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχει πρόβλεψη για τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού, συμπεριλαμβανομένων προλήψεων και ανακατανομής πόρων προκειμένου να υπάρξουν κίνητρα για τους νέους γιατρούς να παραμείνουν στο ΕΣΥ αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, όπως και στη βελτίωση της διασυνδεσιμότητας και του ατομικού φακέλου ασθενούς και στην πρόληψη.

Τσίπρας: Παρεξηγημένος ο νόμος “Κατρούγκαλου”
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της προηγούμενης κυβέρνησης. «Ο νόμος “Κατρούγκαλου” είναι από τους πιο παρεξηγημένους νόμους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνοντας πως ήταν «αδιαμφισβήτητο» το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ήταν «μη βιώσιμο» και θα έπρεπε αργά ή γρήγορα να αναθεωρηθεί, «ανεξαρτήτως τρόικας».

Ο ίδιος υποστήριξε πως ο νόμος αυτός ήταν «απόλυτα διαφανής» και διακρινόταν από δικαιοσύνη στο μοίρασμα των βαρών και των ωφελειών, ενώ προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις που «έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες».

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι κάποιες «μικρές αλλά σημαντικές αβαρίες» που αφορούσαν τη μεσαία κυρίως τάξη έγιναν υπό την πίεση της τρόικας και διορθώθηκαν μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το ασφαλιστικό σύστημα θεωρείται πλέον βιώσιμο για τις επόμενες δεκαετίες, αφήνοντας αιχμές προς την κυβέρνηση ότι «φορτώνει στη μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού», μια άλλη “αντίληψη” που έχει για το πώς πρέπει να είναι το ασφαλιστικό σύστημα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ