ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Αυτές είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα με άξονα τη δίκαιη ανάπτυξη και επίκεντρο τον κόσμο της εργασίας περιέγραψε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ Αγίων Αναργύρων-Καματερού, με θέμα «Στην Ελλάδα τώρα μπορούμε να ανοίξουμε τον δικό μας δρόμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη».

Με δεδομένη την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως ξεκινά μια «περίοδος όπου μπορεί να ανοίξει η συζήτηση με την κοινωνία», σημειώνοντας ότι «είναι μια περίοδος που κρίνονται οι πολιτικές κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «η πορεία της χώρας προς την κανονικότητα είναι πλέον σαφής». Ενδεικτικά, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε τη σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας, η οποία είχε αναρριχηθεί στο 27% όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και σήμερα έχει μειωθεί στο 19%, με τις νέες θέσεις εργασίας στην πλειοψηφία τους να αφορούν πλήρη απασχόληση, ενώ το σύνηθες τα προηγούμενα χρόνια ήταν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ο ίδιος ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει και παραμένει προσηλωμένη στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας.

Αναφορικά με τα αναπτυξιακά μεγέθη, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως το 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης έκλεισε στο 1,7%, ενώ του 2018 αναμένεται να ξεπεράσει το 2%. Όπως υποστήριξε, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης καταδεικνύουν την εξυγιαντική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, επισήμανε ότι στη θετική πορεία των οικονομικών της ελληνικής οικονομίας συνέβαλε και η ρύθμιση του χρέους – μια επίπονη προσπάθεια, η οποία έγινε «έχοντας διαρκώς στο μυαλό μας τη μέριμνα για την κοινωνική πλειοψηφία».

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τις κοινωνικές ομάδες, ευάλωτες και μη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για ουσιαστικές τομές όπως η δωρεάν υγεία για όλους – περισσότεροι από 2 εκ.πολίτες απέκτησαν πρόσβαση στο ΕΣΥ -, την ασπίδα προστασίας για τους πλέον αδύναμους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης αλλά και τις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Το δικό μας πρόγραμμα είναι η δίκαιη ανάπτυξη με επίκεντρο την εργασία, σε αντίθεση με τη ΝΔ και τους νεοφιλελεύθερους στόχους της για ανάπτυξη μέσα από την υποτίμηση της εργασίας» είπε στην ομιλία του ο κ. Τζανακόπουλος, υπενθυμίζοντας τα όσα εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ για τη σχέση επενδύσεων-εργοδοτών.

Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε πως η «συνταγή» που προωθεί και εκφράζει τον κ. Μητσοτάκη απέτυχε όπου εφαρμόστηκε, όπως έδειξε και το μοντέλο Θάτσερ, αλλά και πρόσφατα στην Αργεντινή, εκείνο του Μαουρίσιο Μάκρι, που οδήγησε τη χώρα του εκ νέου στην αγκαλιά του Δ.Ν.Τ.

Πηγή: ΑΜΠΕ