ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Ο λαός δείχνει την υποστήριξή του σε αυτά που έχουμε κάνει

«Ο κ. Στουρνάρας το τελευταίο διάστημα κάνει δηλώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να ερμηνευτούν και ως πολιτικές παρεμβάσεις. Επί των ημερών του, η ελληνική οικονομία δεν έπιασε ούτε μια φορά τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί» είπε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη.

«Από τη δική μας μεριά ουδέποτε έχουμε διακινδυνεύσει τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας, για την οποία ο ελληνικός λαός έχει ματώσει. Κάθε παρέμβασή μας, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση εκείνων που έχουν πραγματικά ανάγκη, γίνεται μέσα στο πλαίσιο των πραγματικών δυνατοτήτων» ανέφερε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Για παράδειγμα, στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι με βάση τις προβλέψεις για το 2019, δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος περίπου ενός δισ. ευρώ, ο οποίος κατανεμήθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα υπέρ των ελευθέρων επαγγελματιών με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και το επίδομα ενοικίου. Τα μέτρα αυτά αποδείχθηκαν εξαιρετικά επιτυχημένα και στοχευμένα και βοήθησαν τις κοινωνικές κατηγορίες στις οποίες απευθύνθηκαν να βελτιώσουν κατά τι τις συνθήκες της ζωής τους. Σήμερα, ακριβώς επειδή ξεδιπλώνεται ένα οικονομικό και κοινωνικό σχέδιο της κυβέρνησης, φαίνεται ότι δημιουργείται νέος δημοσιονομικός χώρος για το 2019, πέραν αυτού που είχαμε προϋπολογίσει» υπογράμμισε.

Κατά τον κ. Τζανακόπουλο, η κυβέρνηση είχε δυο επιλογές: «Είτε να νομοθετήσει, είτε να περιμένει την επιβεβαίωση στο τέλος του έτους για να κάνει μια εφάπαξ παροχή. Επιλέξαμε, επειδή έχουμε ανακτήσει οικονομική κυριαρχία, να προχωρήσουμε στη λύση των μόνιμων μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύονται κοινωνικές κατηγορίες και για το 2020, και το 2021, και δεν καταλήγουμε να παράγουμε υπερπλεονάσματα τα οποία σημαίνουν ότι αποστερούμε από την κοινωνία πόρους που θα την βοηθούσαν να αναπτυχθεί».

Ερωτηθείς για το εάν με τη νομοθέτηση των μέτρων η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί να δεσμεύσει την επόμενη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, το οποίο έχει κατατεθεί, προβλέπεται δημοσιονομικός χώρος αρκετός και για το 2020, και για το 2021, και για το 2022, για το οποίο μάλιστα φθάνει τα 2,3 δισ. ευρώ».

Όπως συμπλήρωσε, «ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσαν ένα σχέδιο που αφορά στη δυνατότητα της χώρας να αξιοποιήσει τις θυσίες του ελληνικού λαού, για να μπορέσει να δημιουργήσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο ύψους 1% για το 2020, που σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση και να αντιστρέψουμε ακόμη περισσότερο τη συνθήκη της λιτότητας που βίωσε η χώρα.

Δεν πάμε να παγιδεύσουμε κανένα. Ο ελληνικός λαός στις ευρωεκλογές επιλέγει πολιτικές δυνάμεις και στις εθνικές εκλογές θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ. και άλλων πολιτικών κομμάτων» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο ίδιος σημείωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως, εφόσον εμείς είμαστε κυβέρνηση, τα μέτρα αυτά είναι εγγυημένα. Κι από την άλλη μεριά, η Ν.Δ. λέει ότι εμείς δεν δεσμευόμαστε από τα μόνιμα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης. Στις επόμενες εκλογές ο ελληνικός λαός αποφασίζει. Κανείς δεν δεσμεύεται. Εάν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές, μπορεί να πάει στη Βουλή και να τα καταργήσει, όπως και είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα κάνει» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από ευρωπαίους αξιωματούχους για τα μέτρα της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι παρεμβάσεις τέτοιες υπήρξαν κυρίως τα προηγούμενα χρόνια και εκτίμησε ότι έχουν «πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό πρόσημο».

«Η χώρα έχει ανακτήσει πλήρως και οριστικά την οικονομική και πολιτική αξιοπιστία της στο διεθνές στερέωμα και αυτό είναι ένα επίτευγμα της σημερινής κυβέρνησης. Έχουμε τη δυνατότητα, εφόσον τηρούμε τους συγκεκριμένους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, να μπορούμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε τις πολιτικές μας με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης», ανέφερε ο κ Τζανακόπουλος.

«Τα μέτρα που αποφασίστηκαν για το 2019, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ για το 2020, εφόσον δημιουργήθηκαν υπερπλεονάσματα, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα ρευστά διαθέσιμα, για να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο, για να μπορέσει και η ανάπτυξη να τονωθεί, και η κοινωνία να στηριχθεί» επισήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Επιπλέον, άσκησε έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο καταλόγισε «ιδεολογική εμμονή». «Είναι δεδηλωμένος νεοφιλελεύθερος και πιστεύει ότι η εργασία πρέπει να συντριβεί, να εξαφανισθούν όλα τα κεκτημένα του μεταπολεμικού κοινωνικού συμβολαίου, γιατί αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί η ανάπτυξη. Ωστόσο, το μεγάλο του λάθος είναι πως νομίζει ότι οι ακραίες ιδέες του αποτελούν ιδεολογίες της κοινωνικής πλειοψηφίας» υποστήριξε.

«Πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο νομικών κανόνων το οποίο προστατεύσει από την αυθόρμητη κίνηση της αγοράς εργασίας», συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος, ξεκαθαρίζοντας πως ο νόμος που ορίζει το πενθήμερο και την υποχρεωτική ανάπαυση είναι νόμος αναγκαστικού δικαίου. «Ο κ. Μητσοτάκης προτείνει επί της ουσίας κατάργηση του νόμου αυτού» είπε.

Αναφερόμενος, τέλος, στις ευρωεκλογές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις κερδίσει, διότι, όπως είπε, «έχουμε εμπιστοσύνη στα πεπραγμένα μας και ο λαός δείχνει την υποστήριξή του σε αυτά που έχουμε κάνει και σχεδιάζουμε να κάνουμε. Έχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό ότι θα στηρίξει αυτή την κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος νέα νίκη στις 26 του Μάη» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΜΠΕ