ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Ο χρόνος είναι λίγος αλλά αρκετός για συμφωνία

Η Ελλάδα κατέθεσε μία ολοκληρωμένη συμβιβαστική πρόταση, υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Εξηγήσαμε, είπε ο κ. Βαρουφάκης, ότι ήρθαμε κοντά με τους θεσμούς. Οι μικρές μας διαφορές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν έλλειψη συμφωνίας. Η ελληνική αντιπροσωπεία έστειλε ισχυρό μήνυμα στο Eurogroupπαρουσιάζοντας μία ολοκληρωμένη πρόταση που εφόσον γίνει αποδεκτή, θα θέσει τέλος στο δράμα των τελευταίων ετών.

Σαφείς ήταν οι αιχμές του κ. Βαρουφάκη καθώς όπως επισήμανε η ηγεσία του Eurogroup επέλεξε να αναφερθεί μόνο στις ευθύνες της ελληνικής πλευράς και επικαλέστηκε άρθρο του κορυφαίου οικονομολόγου του ΔΝΤ Μπλανσάρντ όπου αναφέρει ότι μία αξιόπιστη συμφωνία θα απαιτήσει δύσκολες αποφάσεις από όλες τις πλευρές.

«Μία από τις μεγάλες αγωνίες που έχουν οι εταίροι μας είναι μήπως κάποια κυβέρνηση εκτρέψει τον προϋπολογισμό. Μοιραστήκαμε τις ανησυχίες και προτείναμε στο πλαίσιο παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού να συνδιάζεται με αυτοματοποιημένο σύστημα και να γίνεται άμεση μείωση όλων των δαπανών του δημοσίου» ανέφερε.

  • Αυτό που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία είναι μεταρρυθμίσεις. Αυτές παρουσιάσαμε. Για ιδιωτικοποιήσεις, για ανεξάρτητη αρχή φόρων και τελών, για δημοσιονομικό συμβούλιο, πρόγραμμα για κόκκινα δάνεια, μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, απελευθέρωση επαγγελμάτων, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, διοικητική μεταρρύθμιση, μείωση του μη μισθολογικού κόστους και ενιαίο μισθολόγιο. Εξήγησα ότι μετά τη συνάντηση μου με τον Α. Γκουρία η ελληνική πλευρά προωθεί πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά, για να υπάρξει απελευθέρωση στον κατασκευαστικό κλάδο, για τη φιλελευθεροποίηση του χονδρικού εμπορίου, για την ενοποίηση των ρυθμιστικών κανόνων για ίντερνετ, τηλεόραση, συχνότητες και ΜΜΕ. Για επιχειρηματικά ΚΕΠ και ψηφιοποίηση τους για να ιδρύονται επιχειρήσεις σε μια μέρα. Και η συνεισφορά του ΟΟΣΑ για το ασφαλιστικό σύστημα.
  • Παρακαλέσαμε τους ομολόγους να δώσουν έμφαση στη διαφορά μεταξύ μεταρρυθμίσεων από τις περικοπές. Οι περικοπές δεν αποτελούν μεταρρύθμιση. Το πρόβλημα με τον ΦΠΑ δεν είναι το ύψος του αλλά η εισπραξιμότητα του. Αυτό είναι μεταρρύθμιση.
  • Προτείναμε άμεση μείωση των δαπανών δημοσίου οριζοντίως αυτοματοποιημένα αν ο προϋπολογισμός  δείχνει πως θα περάσουμε σε πρωτογενή ελλείμματα. 
  • Η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τους εταίρους μας να προβούμε όλοι μαζί σε μια πολύ γρήγορη διαπραγμάτευση σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Ο χρόνος είναι λίγος αλλά αρκετός για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα τελειώσει μια και καλή την ελληνική κρίση και θα εμπνεύσει τους πολίτες.

«Η ελληνική κυβέρνηση διαισθανόμενη την ιστορική στιγμή κάλεσε τους εταίρους να προβούμε σε μία γρήγορη διαπραγμάτευση σε επίπεδο υπουργών ή καλύτερα αρχηγών κρατών. Ο χρόνος που απομένει δεν είναι πολύς αλλά είναι αρκετός για αμοιβαία επωφελή λύση» είπε κλείνοντας.