ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης: Η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία

«Θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να κατανοήσει την ισχύ και την αξιοπιστία που θα πρέπει να έχει ως διεθνής παίκτης. Θα είναι μεγάλο πισωγύρισμα για την ΕΕ αν δεν τηρήσουμε τις αποφάσεις» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, σε τηλεδιάσκεψη με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ένωσης.

«Η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, μένοντας πιστή στις αποφάσεις που έλαβε κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε σήμερα, Τετάρτη, με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρόκειται για ζήτημα αξιοπιστίας της ΕΕ, η οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «παρουσίασε στην Τουρκία την επιλογή μεταξύ αφενός της οδού της συνεργασίας, αφετέρου της οδού της παραβατικότητας και της καταπάτησης των ευρωπαϊκών αξιών».
«Θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να κατανοήσει την ισχύ και την αξιοπιστία που θα πρέπει να έχει ως διεθνής παίκτης. Θα είναι μεγάλο πισωγύρισμα για την ΕΕ αν δεν τηρήσουμε τις αποφάσεις μας» επισήμανε.
Για τον διάλογο με την Τουρκία, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει επιβεβαιώσει διαχρονικά την προσήλωσή της στον διάλογο, ο οποίος όμως, όπως είπε, «προϋποθέτει την ύπαρξη ενός καλόπιστου συνομιλητή που επιθυμεί τον διάλογο».

«Ο διάλογος δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί ούτε υπό καθεστώς απειλών ούτε επί θεμάτων, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο διμερούς διαλόγου, όπως τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα μας για την προάσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας ή η προστασία της μουσουλμανικής μειονότητας» σημείωσε, σχολιάζοντας ότι μοναδικό αντικείμενο ενός διαλόγου αποτελεί η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Για το υπάρχον προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι αυτό δεν είναι ικανοποιητικό, «καθώς δεν λαμβάνει υπ’ όψιν ότι ο μεγάλος αριθμός των κρατών-μελών έχει εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία του για την τουρκική παραβατικότητα».

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεση το θέμα της επιβολής ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

«Είναι αδιανόητο οπλισμοί ευρωπαϊκής προέλευσης να στρέφονται κατά της ασφάλειας και της ακεραιότητας κρατών-μελών της ΕΕ» επισήμανε.
Επίσης, αναφέρθηκε στο ζήτημα των παραβιάσεων της Τελωνειακής Ένωσης από την Τουρκία, μιας συμφωνίας, που όπως σχολίασε, είναι επωφελής για την τουρκική οικονομία, ενώ σημείωσε ότι οι παραβιάσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και η Τελωνειακή Ένωση θα πρέπει να λειτουργεί προς όφελος και των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς την Τουρκία.