ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βάζει «φιτιλιές» και στη Θράκη η Τουρκία!

Εν μέσω έντασης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με την κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία επέλεξε να ανοίξει «νέο μέτωπο» κατά της Ελλάδας, με το Υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει πως η Ελλάδα δήθεν «παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Διά στόματος του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, η Άγκυρα σε πολύ αυστηρό τόνο αφήνει αιχμές κατά της Ελλάδας με αφορμή τους μούφτηδες στην Θράκη, ενώ χαρακτηριστικά κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα».

«Η Ελλάδα αυξάνει τις παραβιάσεις , θέτοντας την υπηρεσία του Μουφτή και την εργασία των μειονοτικών Μουφτήδων, υπό τον έλεγχο ενός νεοσυσταθέντος κυβερνητικού οργάνου» υποστηρίζει.

«Συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης του 1923, που εγγυάται το δικαίωμα της μειονότητας να εγκαθιδρύει και να διευθύνει τα δικά της θρησκευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα» δήλωσε.

Επίσης αναφέρει ότι «η Ελλάδα ανέθεσε σε ορισμένους κύκλους υπεύθυνους για θρησκευτικές υποθέσεις στο κρατικό σύστημα να προετοιμάσουν αυτό το διάταγμα, οι οποίοι είναι γνωστό ότι αποτελούν την πηγή των προβλημάτων και των πρακτικών καταπίεσης την τουρκική μειονότητα»

«Αναμένουμε επίσης από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που απαγορεύτηκαν από τις τουρκικές αρχές επειδή έφεραν τη λέξη «τουρκικός/ή» στις ονομασίες τους.